Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Undersköterskornas resa mot formtoppen

 

Anna Ottosson svarar på frågor

"Först av allt - skriv en matdagbok"

Anna har tips på hur du kan komma i form till sommaren. Bland annat att det finns ett par övergripande knep:
Njut av mycket grönsaker, framförallt till lunch och middag, ät regelbundet var tredje timme dvs frukost, lunch och middag och så två-tre mellisar däremellan.
Och se upp med sockret, det är ofta en bov.

Publicerad 2015-06-03 | Vardagspuls

Kommentar från Sannae
Hej Anna! Jag vill verkligen gå ner i vikt men sötsuget stoppar mig.. :( Jag måste ha hjälp! Vad ska jag göra??
Anna Ottosson:
Hej Sannae, Det viktigaste jag skulle börja med att äta regelbundet för att minska suget. Speciellt där på eftermiddagen vid tre-rycket var noga med att lägga in ett mellanmål. Sanera från dolda sockerfällor. Jag har precis skrivit ett blogginlägg på Vardagspuls.se om du vill ha ett utförligare svar med många tips om hur man stoppar sötsuget.
Massa lycka till,

Kommentar från Agneta65 Hej, jag går ut och går varje dag före frukost, och har gjort detta i 2 månader men inget händer på vågen! Äter till frukost lättfil, blåbär och havrekuddar, till lunch ett ägg på macka med kaviar, äter middag vid 16 tiden, idag pannbiff med lök, potatis och majs. Kan du hjälpa mig med kosten för det är väl där det ligger.
Tack på förhand
Anna Ottosson:
Hej Agneta, Fantastiskt med din promenadrutin på morgonen. Helt rätt - det är kosten du behöver göra några förändringar på. Vi äter så många gånger fler per dag än träning. En kombination är såklart viktigt. Lite snabb feed-back: Lunchen är lite för liten och kanske äta lite mer grönt både t lunch och middag.
Massa lycka till - kör hårt - du kan det har du redan visat med att sätta din morgonrutin.

Kommentar från Susanne
Hejsan Anna jag tränar ca 5 ggr per vecka och är vegetarian jag äter mycket av allt grönt, nötter, ägg, bönor och linser dock är det min trötthet som sätter in ibland.
Anna Ottosson:
Hej Susanne, Antingen bokar du tid hos dietist eller så kan du börja på egen hand.
Först av allt skriv matdagbok.
Det brukar löna sig att göra en kort analys av ditt utgångsläge. Hur äter du idag, ocensurerat. Då kan du få några insikter vad du behöver förändra.
Gemensamt med härliga undersköterskegänget är att de är små viktiga förändringar som ger stora resultat.
Före att vända upp och ner på allt. Massor med lycka till dig.

Kommentar från Dallen
Hej, hur går man ner i vikt när man har diabetes typ 1, och dessutom äter levaxin? Känns omöjligt..

Anna Ottosson: Hej Dallen, Boka en tid hos dietist så att du får den skräddarsydda hjälp du behöver. Varmt lycka till.

Kommentar från Susanne
Hejsan Anna jag tränar ca 5 ggr per vecka och är vegetarian jag äter mycket av allt grönt, nötter, ägg, bönor och linser dock är det min trötthet som sätter in ibland.
Anna Ottosson:
Hej Susanne, Din trötthet kan bero på järnbrist. Kolla upp detta hos läkaren. Trötthet är vanligt symtom på järnbrist hos kvinnor. 30 % av alla kvinnor har järnbrist så det är väldigt vanligt.

Kommentar från Ebba
jag äter nyttigt och rätt tror jag men vill gå ner några kilon över magen
Anna Ottosson:
Hej Ebba, Det är individuellt och beror på hur du äter idag. Ditt utgångsläge. Men det finns ett par övergripande knep: njut av mycket grönsaker, framförallt till lunch och middag, ät regelbundet ca var 3:e timme dvs frulle, lunch och middag och så två-tre mellis däremellan. Sen sockret är ofta en bov. Titta och se hur du gör - inte bara godis, choklad osv utan även dolda sockerfällor i vardagen. Hm, ja det blir lite korta svar så här i chatten. Lycka till.

Kommentar från m
Tips om man behöver gå upp i vikt?
Anna Ottosson: Hej M, Hälsosamma tips att gå upp i vikt: Ringla extra olja över maten, passa på och gå bananas att dricka färskpressade juicer och smoothies. Det är supernyttigt för alla men vi som behöver hålla koll på vikten behöver också ha lite koll på mängden. Medan vill man gå upp i vikt så kan man dricka härliga smarriga juicer/smoothies till varje måltid om man så önskar. Kan klicka i lite eko bra jordnötssmör och experimentera bland supersmoothies.
Kolla på nätet finns goda recept.

Kommentar från Mims
Vad ska jag göra för att gå ner mina mamma kilon ? Äter nyttigt, lagom å mellanmål. Jag ammar min son å gick upp 30kg under grav. Han är nu 5 månader å jag har inte gått ner ett ända kilo trots motion å bra mat :'(
Anna Ottosson:
Hej Mims, Njut av mamma-tiden du ska inte banta under amningen utan låter superbra med att du hinner implementera bra mat och träna. Fortsätt så. Sen kanske är det provocerande att säga till en småbarnsförälder men att SOVA är superbra för vikten. Kanske boka in siesta - be snäll mormor köra vagnen 1 h på eftermiddagen eller andra föräldern osv. Ta det steg för steg....

Anna Ottosson:
På tal om det här att gå ner i vikt fort. Jag vet att man är otålig och när beslutet väl är taget så vill man helst gått ner allt igår. Men gå ner i vikt effektivt istället - lagom är ca 0,5-1 kg per vecka.