Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Gröt är hälsosam mat Bild: TT

Ät havregrynsgröt så lever du längre

Den klassiska gröten håller ställningarna oavsett mattrender

Havre är en unik produkt som har en fast plats i den svenska mattraditionen – inte minst på frukostbordet i form av havregrynsgröt. 
En ny studie visar att den som äter fullkorn av bland annat havre, minskar risken att dö i välfärdssjukdomar med mellan 5 och 9 procent. 

Publicerad 2015-02-13 | Senast ändrad 2017-06-13 | Vardagspuls

Anledningen till att havre är nyttigt beror bl a på att det är en viktig källa till löslig kostfiber, B-vitamin, E-vitamin, magnesium och antioxidanter. Kostfiber från havre håller blodsockret på en jämn nivå, ger näring åt de goda bakterierna i magen och kan sänka förhöjda kolesterolvärden.

Gröta ihop morgonvanan

En persons frukostvanor är inget man skojar bort. Vi byter den vanan väldigt sällan men här får du fem anledningar till att byta till gröt på morgonen.

Här är listan

  1. Du blir mätt längre. Fibrerna i havregrynen gör att du håller dig mätt längre och simsalabim försvinner lusten att gå och småäta. Även gröt med råg har en bra mättande effekt.
  2. Havregrynsgröt sänker kolesterolvärdet. Hög fiberhalt gynnar det goda kolesterolet och gör att kroppens upptag av det dåliga kolesterolet minskar.
  3. Fiberrika livsmedel som havregryn minskar risken för cancer enligt en översyn från British Medical Journal från 2013.
  4. Havregryn är rika på lignaner, en växtkemikalie som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  5. Priset. Havregrynsgröt är mycket bang for the buck för den som är priskänslig och har en tajt matbudget.