Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Även fula fiskar är fina Bild: TT

Även fula fiskar är fina

Så fixar du fisken – färskhet, ursprung, tillagning

När det gäller fisk är det inte helt enkelt för en medveten konsument att vara just medveten. Märkningarna som ska hjälpa oss fatta beslut kan ibland vara mer förvirrande än förtydligande.

Publicerad 2015-03-04 | Vardagspuls

Fisk och skaldjur är rikt på vitaminer, mineraler och omega 3-fett. Livsmedelsverket ger därför rådet att vi ska äta fisk och skaldjur ofta, gärna 2 till 3 gånger i veckan.
Man vill också att vi ska välja olika sorters fisk, för både hälsans och miljöns skull. 

Livsmedelsverket har gjort en liten pedagogisk film om fisk. Du kan se den här:


Vilken fisk är fin?

Märkningen är en vägledning. Att fisken är märkt är inte ett försäljningstrick utan fisk och skaldjur ska vara ursprungsmärkt även om det kan vara svårt eftersom ursprunget ofta anges i form av fångstzoner.
Det är tillräckligt för att följa reglerna för märkningen, vissa producenter och butiker märker dock mer detaljerat.

Läs mer: Här kan du läsa mer om regler för närfisket i EU-initiativet Närfiskat.

När det gäller fisk brukar man hänvisa till MSC som ett bra riktmärke för dig som vill köpa fisk med gott samvete. MSC står för Marine Stewardship Council.
Grunden för märkningen är bland annat fiskbeståndens status, åtgärder för att minimera bifångst och ekosystempåverkan, samt arbetsförhållandena ombord på fiskebåten

WWF som anses vara ledande på att ta fram riktlinjer för fiskhantering i konsumentledet stödjer även märkningarna ASC och den lite mer bekanta märkningen KRAV. 

Läs mer: Om WWFs fiskmärkning 
Ladda hem: Ladda hem fiskguiden som pdf 
Läs mer: Livsmedelsverkets kostråd om fisk 
Läs mer: Konsumentföreningens guide om märkningar

Fem tecken på att färsk fisk är färsk

1. Vackra klara ögon.

2. Röda och fina gälar

3. Vackert skinn

4. Stela muskler.

5. Ingen övertydlig fisklukt.