Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Agneta Sjldin vardagspuls Carola Magnusson insekter larver småkryp mat Bild: Gunnar Bergkrantz, Vardagspuls

”Det är inte äckligt, det sitter bara i ditt huvud”

Kocken Carola Magnusson vill att fler äter småkryp

Kittlar dödsskönt i kistan? Ekologiska kocken Carola Magnusson vill få svenskarna att äta insekter – för miljöns skull. A

Publicerad 2015-06-25 | Senast ändrad 2017-11-17 | Vardagspuls

Ätbara insekter och småkryp. Det är den nya trendmaten i städer som New York, Amsterdam och Paris. Men faktum är att många länder i världen har en lång historia av att äta insekter. Sverige är inte ett av dem – men det hoppas ekologiska kocken Carola Magnusson kunna ändra på.
– Vi kan inte fortsätta äta så mycket kött som vi gör i dag och då är det en bra lösning att börja äta insekter. Det är jättemycket bra, högvärdigt protein i de små rackarna. Det är väldigt nyttigt för kroppen eftersom du inte behöver äta stora mängder för att få i dig det protein du behöver, säger Carola Magnusson.

Miljövänlig mat

Men det är inte insekternas nyttiga egenskaper som är huvudsaken för henne. Det handlar i första hand om miljöpåverkan. Insektsodling kräver väldigt lite vatten och skapar väldigt lite växthusgaser i jämförelse med andra proteinkällor som till exempel nötkött.
– För alla oss som vill kämpa för ett bättre klimat i framtiden och för att minska koldioxidutsläppen är det en bra väg att gå. Dessutom är det roligt, säger Carola Magnusson.
Och det var just för att hon insåg att insekter är en väldigt miljövänlig proteinkälla som hon bestämde sig för att prova. Det var i höstas som hon i sitt yrke för första gången kom i kontakt med insekter som livsmedel. Till en början var hon, minst sagt, skeptisk.
– Jag tänkte först "nej, nej, nej – aldrig i livet!". Senare samma kväll låg jag och tänkte på att det finns så många människor i världen som äter insekter nästan som husmanskost. Det var då jag bestämde mig för att försöka övervinna mina äckelkänslor.

Snart i Sverige

Holland och Belgien är föregångsländerna i Europa för odling av ätbara insekter. Carola Magnusson beställer själv sina larver via internet från Holländska leverantörer. Hon tror att det kan dröja innan vi får ett genombrott på den svenska livsmedelsmarknaden – men att det kommer att hända någon gång i framtiden är hon övertygad om.
– Jag tror att det kommer bli trendigt inom restaurangvärlden om kanske två till fem år. Men det jag vill se är inte att det ska bli märkvärdig mat som serveras på finkrogarna, utan att gemene man ska kunna ta det till sig.
I dag är insekter inte ett godkänt livsmedel i Sverige vilket betyder att det inte får säljas i matbutiker eller restauranger, men debatten rasar för fullt. Och när det hindret passerats är det bara de svenska konsumenternas skepsis kvar som hindrar småkrypen från att landa på tallrikarna. Men även det går att övervinna – vilket Carola själv har bevisat.
– Det är inte äckligt, det sitter bara i ditt huvud. Mal ner insekterna till mjöl och baka någonting sött och gott med det, då slipper du se vad det är. Det kan vara en bra inkörsport.

pizza larver triobolos Carola Magnusson insekter Det smarta köket

Vågar du prova?

Carola Magnusson bjuder på två favoritrecept med larver:

Surdegspizza med pumpa, brysselkål och triobolos

Frö- och insektsknäcke