Bild: Gunnar Bergkrantz, Vardagspuls

”Det är inte äckligt, det sitter bara i ditt huvud”

Kocken Carola Magnusson vill att fler äter småkryp

Kittlar dödsskönt i kistan? Ekologiska kocken Carola Magnusson vill få svenskarna att äta insekter – för miljöns skull.

Publicerad 2015-06-25 | Vardagspuls

Ätbara insekter och småkryp. Det är den nya trendmaten i städer som New York, Amsterdam och Paris. Men faktum är att många länder i världen har en lång historia av att äta insekter. Sverige är inte ett av dem – men det hoppas ekologiska kocken Carola Magnusson kunna ändra på.
– Vi kan inte fortsätta äta så mycket kött som vi gör i dag och då är det en bra lösning att börja äta insekter. Det är jättemycket bra, högvärdigt protein i de små rackarna. Det är väldigt nyttigt för kroppen eftersom du inte behöver äta stora mängder för att få i dig det protein du behöver, säger Carola Magnusson.

Miljövänlig mat

Men det är inte insekternas nyttiga egenskaper som är huvudsaken för henne. Det handlar i första hand om miljöpåverkan. Insektsodling kräver väldigt lite vatten och skapar väldigt lite växthusgaser i jämförelse med andra proteinkällor som till exempel nötkött.
– För alla oss som vill kämpa för ett bättre klimat i framtiden och för att minska koldioxidutsläppen är det en bra väg att gå. Dessutom är det roligt, säger Carola Magnusson.
Och det var just för att hon insåg att insekter är en väldigt miljövänlig proteinkälla som hon bestämde sig för att prova. Det var i höstas som hon i sitt yrke för första gången kom i kontakt med insekter som livsmedel. Till en början var hon, minst sagt, skeptisk.
– Jag tänkte först "nej, nej, nej – aldrig i livet!". Senare samma kväll låg jag och tänkte på att det finns så många människor i världen som äter insekter nästan som husmanskost. Det var då jag bestämde mig för att försöka övervinna mina äckelkänslor.

Snart i Sverige

Holland och Belgien är föregångsländerna i Europa för odling av ätbara insekter. Carola Magnusson beställer själv sina larver via internet från Holländska leverantörer. Hon tror att det kan dröja innan vi får ett genombrott på den svenska livsmedelsmarknaden – men att det kommer att hända någon gång i framtiden är hon övertygad om.
– Jag tror att det kommer bli trendigt inom restaurangvärlden om kanske två till fem år. Men det jag vill se är inte att det ska bli märkvärdig mat som serveras på finkrogarna, utan att gemene man ska kunna ta det till sig.
I dag är insekter inte ett godkänt livsmedel i Sverige vilket betyder att det inte får säljas i matbutiker eller restauranger, men debatten rasar för fullt. Och när det hindret passerats är det bara de svenska konsumenternas skepsis kvar som hindrar småkrypen från att landa på tallrikarna. Men även det går att övervinna – vilket Carola själv har bevisat.
– Det är inte äckligt, det sitter bara i ditt huvud. Mal ner insekterna till mjöl och baka någonting sött och gott med det, då slipper du se vad det är. Det kan vara en bra inkörsport.

Bild: Gunnar Bergkrantz

Vågar du prova?

Carola Magnusson bjuder på två favoritrecept med larver:

Surdegspizza med pumpa, brysselkål och triobolos

Frö- och insektsknäcke

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!