Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
pizza triobolos larver småkryp insekter pizza Carola Magnusson Bild: Gunnar Bergkrantz

Surdegspizza med brysselkål och triobolos

Pizza med larver på – för den som vågar prova

Det här blir fyra rejäla pizzor med lite annorlunda fyllning i form av bland annat grönkålschips och brysselkålsblad. Triobolos är en larv som ger fullvärdigt protein och en fin smak som påminner om cashewnötter. Triobolos är svår att hitta i butik, men är en del av en växande trend och tros vara en viktig proteinkälla i framtiden. Självklart kan du göra pizzan utan larverna.

Publicerad 2015-06-25 | Carola Magnusson

Fyllning:

1 gul lök
1 klyfta vitlök
Rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad timjan
1 tsk socker
Salt
Svartpeppar
1 dl riven ost
0,5 dl triobolos (frystorkade larver)
100 g brysselkål
200 g pumpa
5 stora grönkålsblad


Pizzadeg:

250 g surdeg (se nedan)
2 dl vatten
500 g vetemjöl
12 g havssalt

Gör så här

  1. Att göra surdeg själv är enkelt men kräver lite planering. Dag 1-3: Blanda 1,5 dl vatten, 200 g vetemjöl eller rågmjöl och 100 g rivet äpple eller russin i en glasburk med tättslutande lock och låt stå i rumstemperatur tills det bildas bubblor på ytan och det säger "poff" när du skruvar av locket.
  2. Dag 4: Ta smeten som nu är en så kallad grundsur och blanda med 2 dl vatten och 200 g av samma mjölsort som i grundsuren. Låt stå ytterligare en dag med lock.
  3. Dag 5: Nu är surdegen klar att användas till bakning. När du tar av surdegen så ersätter du det på en gång med nytt vatten och nytt mjöl. Detta kallas att "mata" surdegen. På så vis tar den aldrig slut och du kan ha samma surdeg livet ut.
  4. Blanda samman surdegen med resten av ingredienserna som ingår i pizzadegen i en degbalandare eller för hand i en bunke. Låt jäsa till dubbel storlek i cirka en och en halv timme under bakduk på varm plats.
  5. Koka under tiden ihop tomatsåsen. Skala, hacka och fräs lök och vitlök i rapsoljan. Tillsätt alla ingredienser och koka samman i cirka 20 minuter. Låt sedan svalna.
  6. Förbered resten av fyllningen. Blanchera brysselkålen och plocka bladen. Dela pumpan i kuber och rosta i ugnen på 175 grader tillsammans med olivolja, salt och peppar i crika 15 minuter. Lägg grönkålen i isvatten en stund, riv sedan i bitar, vänd i olivolja, strö på lite salt och kör i ugnen på 150 grader i 5 minuter.
  7. Dela degen i fyra lika stora delar och kavla ut till tunna pizzabottnar. Riv osten grovt. Fördela tomatsås, larver samt riven ost på pizzabottnarna och grädda på 250 grader mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
  8. Garnera med rostad pumpa, brysselkålsblad och grönkålschips. Servera!

Fler recept

Receptet är hämtat från kokboken Det smarta köket som du kan ladda ner gratis från Stockholms stads hemsida.