Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Äta insekter - kittlar döds Bild: TT

Här är framtidens mat – för en hållbarare livsstil

Mindre kött – mer alger

Vad tror du vi kommer att äta mer av i framtiden? 
Det mesta tyder på att vi måste minska köttkonsumtionen, inte minst i västvärlden. Kanske är något av det här ett bra alternativ?

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls

Kittlar döddsskönt i kistan – äta insekter?

Fördelarna med att vi börjar äta insekter är många, enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO. Kackerlackor, syrsor, maskar, silkesmasklarver, gräshoppor och larver har alla ett högt näringsvärde med mycket protein. Insekter kräver lite vatten, kostar inte lika mycket att föda upp som nötboskap och är bättre för miljön. I 80 procent av världens länder äts det faktiskt insekter och i Kalifornien finns det bakverk gjorda på mjöl av syrsor. 

Odlat kött

Tanken med odlat kött är att det ska komplettera ”vanligt” kött som är en stor miljöbov. Kanske kan odlat kött i sådana fall vara ett alternativ även för veganer. Efter att ett gäng holländska forskare lyckades framställa odlade köttfibrer som serverades i en av världens mest spektakulära hamburgare blev det en livlig debatt. Forskningen går vidare, även på Chalmers i Göteborg. 

Alger

Äta alger? Verkar skumt tycker du och tänker på de där slemmiga grejerna som växer på badklippan. Men när du äter sushi äter du faktiskt norialger och det går väl bra? Japan är ett föregångsland och där äter man även algerna wakame och kombu.
Livsmedelsverket avråder gravida från att äta alger på grund av risken för höga halter av jod. I Sverige pågår en del spännande forskning kring brunalger som kanske kan förbättra mat för både människor och djur. Algodlingar har potential att förbättra miljön och förmodligen har vi inte ett lika högt kulturellt motstånd mot alger som exempelvis insekter.

Ät pellets

Mat är väl ingen raketforskning? Jo, i vissa fall är det nästan det. Djur får kraftfoder fullspäckade med energi och näringsämnen, som en komprimerad näringskälla snarare än en mysig hemmamiddag. Det finns redan idag liknande för astronauter och för extremsportare eller äventyrare. Även olika energy-bars är ett steg i den riktningen. Äta näringstillskott i form av piller är också något som är kulturellt accepterat. Frågan är hur de sociala delarna av att äta god mat i trevligt sällskap fungerar om vi sitter med var sin pellet på tallriken?

Spagetti med kattfärssås?

Hästkött är på väg in i vår matvardag som ett accepterat livsmedel, men om vi drar det till sin spets skulle vi kunna äta hundar och katter? Förmodligen äter vi våra husdjur enbart i en absolut nödsituation.
Enda undantaget är möjligen kaniner som har en stor potential som framtida livsmedel. Den finns historiskt med i vår gemensamma meny, den förökar sig snabbt (för snabbt tycker en del) och har en mindre klimatpåverkan än nötkött.
Vad vill du äta mer av i framtiden?