Lina och Oscar Westman driver ekologiska Mårdtorps Gård tillsammans och har skrivit boken Köttbonden. I Vardagspuls tipsar de om olika styckdelar och deras användningområden och lär oss vad man ska tänka på för att hitta riktigt bra kött.

Kött – så funkar det!

Lina och Oscar fick nog av stadslivet och flyttade till landet. De visade sig ha en talang för kött och har nu gett ut kokboken Köttbonden. Därifrån har vi hämtat deras genomgång av kött. Allt du behöver veta för att bli en bra kund hos din lokala kötthandlare.

Publicerad 2015-04-10 | Vardagspuls

Muskelfibrer: Varför torsk har vitt, nöt rött och fläsk rosa färg på köttet beror på vilken typ av muskelfibrer som dominerar.
Grovt indelat finns det röda och vita fibrer. De röda innehåller rikligt av det rödfärgade proteinet myoglobin. De vita har väldigt lite av samma protein. Vita fibrer dominerar således till exempel i torsk och kyckling. Röda fibrer dominerar i till exempel nöt. 

Bindväv:
Finns i många former så som senor i köttet eller hinnor runtom muskeln. Bindväv är segt, varför muskler med högt bindvävsinnehåll också upplevs som sega. Art, kön och ålder påverkar andelen bindväv hos ett djur, där handjur och äldre djur anses ha mest.

Fett:
Finns i tre former, inne i muskeln, mellan musklerna och som underhudsfett. Fettet inne i muskeln kallas även marmorering, och det tar längst tid på sig att utvecklas. Underhudsfett och fett mellan musklerna går snabbare att åstadkomma med mycket och energirik föda på kort tid. Rikligt med intramuskulärt fett gör att köttet smakar mer och upplevs mörare.
Extramuskulärt fett, eller späck, har inte samma smakförhöjande effekt, även om fettet i sig smakar utmärkt hos många djur. Ister eller talg från välmående djur är finemang att ha som smakförhöjare i till exempel såser.

Hur länge håller köttet?

Hur länge köttet håller i kylen beror på flera faktorer. Hur kallt man har i kylen, vilken typ av kött det är, hängningsförfarande, slakthygien osv osv. Generellt brukar nötkött som sitter kvar med benet, som till exempel lägg på ben, märgben och racks ha kortare hållbarhet än benfritt kött. Från nedstyckningsdatumet räknar man då med 10–15 dagars hållbarhet, medan benfritt kött har 20–30 dagars hållbarhet om det är vakuumpackat.
Kött utan vakuumpack håller 3–6 dagar i kylen.
Men inget kan ersätta en hyfsad näsa. Luktar köttet gott; syrligt och friskt är det OK. Skämt kött har en typisk distinkt lukt som är svår att missa.
Färs har mycket kortare hållbarhet och ska ätas ett par dagar från att det malts. Vakuumpackad färs har en hållbarhet på 7 dagar. I frysen håller kött förstås längre.

Det som avgör hållbarheten hos fryst kött är, förutom vissa grundläggande principer som att man har haft bra hygien vid slakt och styckning, fetthalten i köttet. Ju fetare desto kortare hållbarhet.

Ungefärlig hållbarhet i frysen, antal månader:

Magra djur som kalv och lamm 6–12
Fet gris 3
Fågel 9–12
Nöt 8–12
Mager gris 6

Källa:
Innehållet kommer från boken Köttbonden av Lina och Oscar Westman på förlaget Natur & Kultur

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!