Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Anna Ottosson tipsar om mellis Bild: Food Power / Anna Ottosson

Mellisarna du kan ta med i skötväskan

Mellisarna som gör en hjälteinsats i kroppen

Det är viktigt att inte bara ha mat och mellis med till barnet i skötväskan utan också ett antal matpaket till mamman.
– Jag kallar den här typen av mellisar för mina små hjältar eftersom det är riktigt nyttiga saker som gör mer bra saker i kroppen än bara ger mättnad, säger Anna Ottosson.

Publicerad 2015-04-07 | Vardagspuls

Hjältemellisarna ger en näringsboost, du blir piggare och dessutom ökar din fettförbränning. De hjälper alltså lite till så du blir av med mammamagen också.
Innan du ger dig iväg på barnvagnspromenaden så packa ner något eller allt det här i skötväskan så klarar du dig från energidipp.

Chiapudding

Det du behöver är lite mjölk, en finhackad nektarin, kardemumma, kanel och chiafrön.

Gör sedan så här:
Ta en burk som du kan packa ner i skötväskan och ta med dig, och som håller tätt. Lägg i chiafrön. Häll på mjölk, krydda med kanel och kardemumma. Nu ska det stå ett par timmar så att fröna sväller och det blir en pudding, det kan den göra i skötväskan eller lägg den i en påse under barnvagnen i förvaringsytan där om du har plats. Det tar ett par timmar.
När det är mellisdags fyller du på med nektarintoppingen (hackad nektarin, lägg eventuellt till lite hallon) så är det klart!

Kvarg med bär

Ta fram förpackning med kvarg och fyll på med frysta bär. Lägg det under locket så håller den kylan och är fräsch hela dagen. Men du får trycka till locket ordentligt.

Nötter som mellis

Det funkar med vilka nötter som helst, de du tycker om, men ta inte de saltade jordnötterna du tar till drinken. Blanda i stället dina favoritsorter som mandlar, andra blandade nötter, valnötter, hasselnötter och så kan du blanda upp det med lite russin om du vill. Ta med i valfri förpackning, kanske bara en påse i fickan?

Frukt  

En mosad banan till barnet är en klassisk mellis till barnet. Barnvagnsföraren kan äta en hel.

Vatten 

Glöm inte att ta med vatten och fyll på så kroppen hela tiden kan producera vätska, det behövs för att kroppen ska kunna producera bröstmjölk.

Smoothie med järn

Smoothie är också en bra mellis att mixa ihop hemma och ta med. Gärna en grön som innehåller järn från till exempel spenat. Järn kan man behöva som mamma.

Ägg

Ett kokt ägg är bra och enkelt att ha med i väskan, kanske tillsammans med en dansk rågmacka. 

Extra tips: Recept på Anna Ottossons gröna smoothie

SPONSRAT:
Extra tips: Recept på chiapudding med apelsin

Annas tips på ingredienser för en mellis – hela listan:

Mandelmjölk 
Kanel 
Kardemumma 
Nektariner 
Grekyoghurt
Färska bär och nötter
Ägg
Banan
Äpple
Päron
Mango
Ananas
Vindruvor
Apelsin
Citron
Äppeljuice
Sultanrussin
Rostad kokos
Solrosfrön
Cashewnötter