Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Pannkaka i Vardagspuls Bild: TT

Pannkaka – världens populäraste kaka

Ingenting verkar kunna rubba den folkliga pannkakan ur vårt gemensamma mat-arv. Och den finns i nästan alla matkulturer i någon form. Häng med på en resa i pannkaksvärlden!

Publicerad 2015-05-07 | Vardagspuls

Sverige och den svenska pannkakan

Tore Wretman tog pannkakan in i folkhemmets kök. Hans recept är grunden till de flesta moderna pannkakor som lagas. Det måste inte heller vara torsdag för att servera pannkakor, det går att äta pannkakor varje dag i veckan.

Thailändska roti

I gatukök och trottoarhörn runt om i Thailand serveras frasiga roti med olika fyllningar. En asiatisk variant på pannkakor.

Ryska blinier

I ett nordiskt perspektiv påminner de ryska blinierna snarare om en matigare version av våra svenska plättar. Klassiska tillbehör till blinier är smetana, kaviar och hackad rödlök. Testa gärna de tillbehören till våfflor – jättegott!

Indiska linspannkakor

Förutom det välbekanta naanbrödet som kan liknas vid en brödliknande pannkaka så finns det i Indien härligt gula linspannkakor som är goda med en kryddig salsa och lite tjockare matyoghurt.

Franska crepes och galette

Det vi tidigare betraktade som crepes blev i Sverige en version av galette. Galette är mat som en huvudrätt och crepes är en efterrätt, något förenklat. Fransmännen har helt enkelt tagit det bästa av två världar.

Amerikanska pannkakor

Tjocka pannkakor med lönnsirap och grädde eller glass, och kanske mosad banan. Vad mer kan man begära att få äta? 

Ålandspannkaka

Litet land men klart att Åland har en egen sorts pannkaka. Framför allt så är det viktigt att man serverar den med sviskonkräm.