Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Nu ska alla äta ekologiskt

2014 såldes det mer ekologiska varor än någonsin

Att rädda världen är både en samvetsfråga och en prisfråga. Att köpa ekologisk mat är ett sätt att dra sitt strå till miljöstacken och försäljningen nådde 2014 en ny nivå. Allt fler valde att köpa mer ekologisk mat än tidigare.

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls

Försäljningen i Sverige har under 2014 ökat med 30 procent – bland de största ökningarna i världen, skriver SvD. 
Storsäljarna bland ekologiska livsmedel är ägg och mjölk men tillfälliga prissänkningar ger också stora försäljningsökningar. När Coop under en vecka sänkte priset på ekologiska vindruvor, ökade försäljningen med 2800 procent.

Danmark grönast i Norden

Vi har fortfarande en bit kvar till föregångarna i Danmark där försäljningen av ekologiska varor är dubbelt så hög som i Sverige. 
Ekologisk försäljning går framåt på flera av världens största marknader. Totalt sett står ekologiska livsmedel för omkring 450 miljarder kronor. I fjol ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med drygt 30 procent jämfört med 2013, enligt preliminära siffror från Ekoweb. 
Recept med ekologiska råvaror från Ulrika Brydling
Recept på potatis och svartkålsgratäng

Sverige i toppskiktet

Här är marknadsandelar för ekologiska livsmedel 2013 i ett urval länder:
Danmark: 8 procent.
Sverige: 4,3 procent.
Tyskland: 3,9 procent.
USA: 3,5 procent.
England: 2,4 procent.
Frankrike: 2,3 procent.
Norge: >2 procent.
Finland: >2 procent.

(Fjolårets siffror presenteras i slutet av januari)
Källa: Ekoweb (TT) och SvT
http://www.svt.se/nyheter/sverige/eko-forsaljningen-rusar-fram-i-sverige