Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
eko kock laga mat klimat Bild: Bokförlaget Langenskiöld/Johnér Bildbyrå

Så äter du klimatsmartare

7 tips för att äta miljövänligt

Det räcker inte att vi blir mer och mer vänliga mot miljön i produktion och lantbruk. Du måste också hjälpa till! Här är några smarta tips på hur du kan äta lite klimatsmartare och hjälpa miljön på traven. Tipsen kommer från Stockholm stads finfina bok "Det smarta köket" som tagits fram av ekokocken Carola Magnusson (länk att ladda ner boken längre ner).

Publicerad 2015-05-13 | Senast ändrad 2017-03-24 | Vardagspuls

1. Ät varannan vegetariskt 

Minska mängden kött och ät mer vegetariskt. För att kunna halverautsläppen av växthusgaser från maten du äter – låt varannan av dagens stora måltider, antingen lunch eller middag, vara vegetarisk.

2. Välj kött med omsorg

Köttets klimatpåverkan varierar kraftigt beroende på vilket djurslag köttet kommer från. Om du vill minska klimatpåverkan från din köttkonsumtion, välj kött som ger relativt låga utsläpp av växthusgaser.

3. Välj hållbart fångad fisk

Välj fisk som är fiskad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.

4. Ät frukt och grönt – gärna i säsong

Ät gärna mycket grova och lagringståliga grönsaker och rotfrukter, som är i säsong nästan året om i Norden. De påverkar klimatet minimalt. Välj ömtåliga frukter, bär och grönsaker när de är i säsong.

5. Vad du väljer spelar roll

Baljväxter, såsom bönor, ärtor och linser, är en betydligt mer klimatsmart proteinkälla än nötkött. Potatis har en minimal klimatpåverkan. Ris har en betydligt större påverkan på klimatet, eftersom ris som odlas på̊ vattendränkta marker släpper ut relativt mycket växthusgaser. Här hittar du ett diagram som visar hur stor klimatpåverkan olika typer av mat har.

6. Släng mindre mat 

Minska ditt onödiga matavfall, matsvinnet. Förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om dina rester. Sortera ut matavfallet om du har möjlighet, det blir till biogas.

7. Kortaste resan vinner

Välj närproducerat. Hur långt maten har transporterats innan den landar på din tallrik spelar stor roll för klimatet. Undvik livsmedel som transporterats med flyg.