Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Frukt och grönt Bild: Pixabay

Så länge håller maten – egentligen

Släng mindre mat och spara pengar

I Sverige slänger vi 56 kilo mat per person och år. Mat som är fullt ätbar och slängs helt i onödan. Förutom den negativa påverkan som matsvinnet har på miljön så kostar de också pengar för dig. Vi guidar dig till hur du kan slänga mindre och spara mer!

Publicerad 2015-04-17 | Senast ändrad 2017-02-21 | Vardagspuls

Är du en sån som häller ut mjölken i vasken dagen efter bäst före-datumet passerat? Eller slänger en hel ost när du hittar en liten fläck mögel? Sluta med det! Varje år slänger vi 56 kilo ätbar mat per person. Mycket av den maten slängs just för att vi går efter datum istället för att lukta och smaka på livsmedlet. 

Skillnad på bäst före och sista förbrukningsdag

En viktig sak att hålla reda på är skillnaden mellan sista förbrukningsdag och bäst före-datum. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag kan vara en hälsorisk och bör därför slängas då datumet passerat. Det gäller till exempel köttfärs, rå fisk och rå fågel. Mat som är märkt med ett bäst före-datum blir inte farlig om den förvarats på rätt sätt. Det är mat som du kan lukta och smaka på för att avgöra om den ska slängas eller inte. 

Förvara på rätt sätt

Något annat som man kan tänka på är hur man förvarar sina livsmedel, det är bara då bäst före-datum gäller. På de allra flesta förpackningar går det att läsa sig till hur livsmedlet förvaras bäst. Då det kommer till frukt och grönt kan det vara bra att läsa på lite. Tomater till exempel håller längre och smakar bättre om de förvaras i rumstemperatur. Gurka å andra sidan är känslig för både kyla och värme. Den håller bäst i kylskåp med plasten kvar. 

Mjölken kan hålla en vecka längre

Var inte rädd för att lukta och smaka på mat som har utgånget bäst före-datum. Det är alltid det bästa sättet att ta reda på om det ska slängas eller inte. Datumen sätts med god marginal och är en rekommendation. En del av våra vanligaste livsmedel håller god kvalitet mycket längre. 

Créme fraiche: Har du bara crème fraiche ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar ytterligare efter bäst före-datum.

Grädde: Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat.

Kokt pasta och kokt ris:
Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar.

Mjölk: Om mjölken förvaras vid +4 grader håller den god mikrobiologisk kvalitet även en vecka efter utgånget bäst före-datum.

Yoghurt: Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.

Ägg:
Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader.

Källa och ännu fler tips på: Slangintematen.se