Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Jaltakonferensen Bild: TT

Topp 5 roligaste ögonblicken – mat och politik

När maten spelat en historisk roll

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till”, lär den gamle tyske kanslern Otto Bismarck ha sagt. När mat och politik möts kan det bli roligt. Här är fem historiska politiska tillfällen då maten stått i centrum.

Publicerad 2015-03-11 | marten@vardagspuls.se

Josef Stalins makaroner

Vid det historiska mötet i Jalta efter Andra världskrigets slut möttes Winston Churchill, Franklin D Roseveelt och Josef Stalin över en lunch. Inga konstigheter egentligen – utan herrarna kommer överens om världsfreden över en enkel pasta med köttfärssås.
Här är receptet.

George Bush den äldre mår illa

Rå fisk är inte för alla. Vid en middag med den japanska premiärministern säckar plötsligt USAs dåvarande president George W Bush den äldre ihop och kräks i knäet på Japans premiärminister.


World News Videos | US News Videos

Pizzagate – Bill de Blasio äter pizza med kniv och gaffel

Man skojar inte om pizza i New York. Det fick borgmästaren Bill de Blasio erfara när han gjorde något så upprörande som att använda kniv och gaffel när han åt pizza. Det blev en storm i sociala medier. Ägaren till pizzerian där skandalscenerna utspelade sig kunde till och med auktionera ut den förargliga gaffeln som använts för att peta på pizzan. I USA äter man nämligen pizza med händerna. 

Mitterand äter stekt sparv illegalt

Den cancersjuke före detta presidenten i Frankrike unnade sig en sista orgiastisk festmåltid på nyårsafton 1996. Det var en mycket speciell meny bestående av bland annat ostron, gåslever, kapun och stekt gulhalsad ortolansparv. Den sistnämnda åts med fjädrar och allt – vilket är illegalt. Han dog åtta dagar senare.


En bra start på dagen för Napoleon

Beroende på vilken slags dag du kommer att ha är det viktigt med en bra start. Inför en dag på slagfältet utanför den italienska staden Marengo laddade kejsar Napoleon med en kycklinggryta. Enligt ryktet innehöll den inte bara kyckling utan även friterade ägg och kräftor... Här hittar du en modifierad version av receptet.
Napoleon hoppade över lunchen den dagen.

Roliga bubblare

Kungafamiljen fixar korv på Drottningholm

Tårtningen av Jimmie Åkesson

Gustav II Adolfs matvanor generellt

Ted Nugent - Kill it and grill it