Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Receptet presenteras i samarbete med Risenta
Bönor Bild: Risenta

Ät klimatsmart – välj torkade bönor

Vill du äta både nyttigt och klimatsmart? Då ska du välja torkade bönor. 
Det är nämligen den minst klimatpåverkande proteinkällan som finns.
Och så är det ju gott också.

Publicerad 2015-06-23 | Vardagspuls

Många kan ha svårt för bönor för att de kan ha en lite mjölig konsistens. Då har man gjort fel. Tricket för att få till den perfekta bönan är att välja den torkade varianten och sedan blötlägga själv.

Torkade bönor och ärtor ska blötläggas i minst åtta timmar innan kokning. Om du har för vana att lägga i blöt på morgonen, är de redo att kokas på kvällen. Gör gärna ett storkok när du ändå är igång – bönor, ärtor och linser håller i tre-fyra dagar i kylen och går utmärkt att frysa.

Koka bönorna al dente

Och hur gör man då för att få dem perfektia i konsistensen? Jo, se till att koka dem lite ”al dente”. Ett annat knep är att tillsätta grönsaksbuljong i vattnet för mer smak.
Torkade linser behöver du däremot inte blötlägga innan du kokar dem.
Sedan är det bara att rocka loss i köket: testa mustiga grytor och röror, biffar, soppor och sallader.

1 dl torra bönor, linser eller ärtor blir efter kokning ca 2,5-3 dl.