Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Mera morötter Bild: Johnér

8 hälsovinster med morötter

Finare hy, stakare hjärta och glad mage

Att morötter är nyttiga känner du säkert redan till. Men visste du att morötter kan göra under för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Här är 8 anledningar till varför du borde kila iväg och köpa en påse morötter på en gång!

Publicerad 2016-04-04 | Senast ändrad 2017-04-04 | Vardagspuls

1. Boostar synförmågan

Morötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Men brist på A-vitamin kan påverka synen negativt. Äter man då en morot, som innehåller 200 procent av rekommenderat dagsintag av A-vitamin, kan synförmågan återställas.

2. För en finare hy

I morötter finns vitamin A och andra antioxidanter som skyddar huden mot skada och sägs ger huden skimmer. Att äta morötter kan dessutom hjälpa mot torrhet och akne.

3. Bakteriedödande egenskaper

Moroten har antiseptiska, det vill säga bakteriedödande egenskaper och har därför länge använts som huskur. Om du råka skära dig kan du lägga riven eller kokt morot mot såret och på så vis förhoppningsvis förhindra en infektion.

4. Tros motverka cancer

Forskning har visat att ämnet falcarinol som finns i morötter kan reducera risken att utveckla lungcancer, tarmcancer och bröstcancer. Morötter innehåller också antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin. Dessa antioxidanter skyddar kroppens celler och på så sätt motverkar de cancer.

5. För ett starkt hjärta

Morötter innehåller betakaroten, alfakaroten och lutein som är bra för ditt hjärta. Dessa  ämnen kan hjälpa till att motverka hjärtsjukdomar som hjärtattack och högt blodtryck.

6. Håller tänderna rena

Krispiga morötter är bra för dina tänder också! När du äter morötter produceras mycket saliv i munnen vilket oskadliggör bakterier som orsakar karies i tänderna.

7. Snabba spermier

Forskare har funnit att morötter kan bidra till snabbare spermier. Enligt forskning är det betakarotenet i morötter som kan öka spermiernas rörlighet med 6,5–8 procent.

8. Snälla mot magen

Precis som många andra frukter och grönsaker är morötter rika på fibrer. Äter du morötter hjälper dess fibrer tarmarna att arbeta mer effektivt och på så vis motverkas förstoppning.

Källa: Thehealthsite.com och Svd.se

Morotssoppa med apelsin

Gör så här