Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Baconsemla Bild: Vardagspuls

Så gör du din egen baconsemla

18 stycken

Bacon i en semla? Jajamensan säger upphovsmannen Andreas Ivarsson, bakbloggare och matskribent. Oväntat gott eller bara knasigt? Testa själv – här är receptet.

Publicerad 2016-02-03 | Vardagspuls

Ingredienser:

75 g jäst

3 dl mjölk

150 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 dl strösocker

½ tsk salt

1 msk stött kardemumma

11–12 dl vetemjöl

½ tsk hjorthornssalt

Fyllning:

300 g riven mandelmassa

1 dl mjölk

1 paket bacon

5 dl vispgrädde

florsocker

 

 

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37 grader. Häll den över jästen och rör om.
  2. Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 50 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 stora eller 60 små bitar och rulla till runda bullar.
  4. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen, stora bullar 8–10 min, små bullar 4–6 min.
  6. Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet.
  7. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg skivorna från ett paket bacon på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Ta ut plåten när din bacon är riktigt knaprig, det tar ca 30-40 minuter.
  8. Hacka bacon. Blanda mandelmassa med mjölk tills du har en bredbar konsistens. Blanda i små bitar hackad bacon efter tycke och smak.
  9. Lägg baconmandelmassan i hålet på varje semla. Vispa grädde och spritsa över bullarna. Lägg på locken och avsluta med att strö florsocker och hackad bacon på toppen.