Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Andreas Ivarsson Bild: inthekitchen.se

”Vissa har hyllat mig som ett geni”

Baconsemlans upphovsman om hur han fick idén

Bacon – i en semla?! Hans udda kreation har skickat svallvågor genom baknings-Sverige. Möt Andreas Ivarsson, bakbloggare och matskribent som även gett ut boken ”Blekinge – en resa till mer än sill och kroppkakor”.

Publicerad 2016-02-04 | Vardagspuls
baconsemlaHur vaknade ditt intresse för bakning?

– Bakningsintresset har funnits i hela mitt liv. Så fort jag kunde nå saker i kylen började jag blanda och baka grejer i ugnen, kortversionen av något min mamma och pappa alltid berättar när de får frågan. Ett av mina tidiga verk var så oätbart och hårt att inte ens grannens typ ville äta den.

Hur kom det sig att du skapade en baconsemla?

– Jag ville se om man kunde göra något mer än en wrap eller smoothie. Kände att grädden och kardemummabullen är perfekta som de är, men mandelmassan har ingen rört. Och vad är gott med mandel och socker? Salt, röksmak och fläsk. Allt det finns i bacon.

Vad tillför bacon i en semla och hur skulle du beskriva smaken?

– Tänk dig lite som saltkola eller choklad med flingsalt. Fast det är bacon. Så gott. Beroende på hur hardcore du är kan du ha mer eller mindre bacon i.
Fusion-trenden, att blanda ihop oväntade saker, är ju väldigt het i bakvärlden.

Har du några andra spännande, oväntade mixar på gång?

– Jag testar hela tiden, älskar det. Innan jul gjorde jag en korsning mellan brittisk bread pudding och lussekatter, den gjorde succé hos alla som smakade den. Vi får se vad det blir härnäst ...

Vad har du fått för reaktioner på baconsemlan?

– Den första reaktionen har varit: Va? Bacon? I en semla? Sen beror det i grova drag på om du är vegetarian eller älskar bacon. ”Ska det vara kött i allt” har vissa sagt och andra personer har hyllat mig som ett geni. Intressant att lite bacon och en semla kan väcka så mycket reaktioner, jag gillar det och uppskattar faktiskt diskussionen om det verkligen ska vara kött i allt.