Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Så gör du Sveriges godaste kladdkaka Bild: Arla Köket

Så bakar du Sveriges godaste kladdkaka

Med lakrits, karamelliserade mandlar och flingsalt

Vinnaren i årets Kladdkakerace har utsetts och 13-åriga Miranda Westerlind från Uppsala knep förstaplatsen. Så här bakar du själv hennes fantastiska vinnarkladdkaka.

Publicerad 2016-10-13 | Vardagspuls

För elfte gången korades en vinnare i Kladdkakeracet på Bak. och chokladfestivalen i Älvsjö, Stockholm. En jury bestående av representanter från Arla och Bak och chokladfestivalen samt förra årets vinnare Zack Aujalay (här hittar du förra årets vinnarrecept) utsåg 13-åriga Miranda Westerlind från Uppsala till vinnare.

– Jättekul att jag vann, särskilt eftersom jag vill satsa på att bli konditor i framtiden säger Miranda Westerlind.

Spännande kombination

Årets vinnare satsade på spännande smakkombinationer: en lakritskladdkaka toppad med karamelliserade mandlar, flingsalt och hallon och med vispad grädde som tillbehör. En "vacker kladdkaka med fina dekorationer. Bra balans mellan smak och textur. God eftersmak och en perfekt vispad grädde med tillbehör", löd juryns motivering.

– Mirandas kladdkaka hade verkligen det lilla extra. Kombinationen av lakrits och choklad gjorde den till en riktig vinnare. Förra året såg vi en "back to basics"-trend med en klassisk kladdkaka utförd till perfektion – i år ser vi vågade smakkombinationer och intressanta texturer, säger Gry Andersson Nordström, projektledare för Kladdkakeracet.

Vad tycker du om den vinnande kladdkakan? Prova själv, receptet hittar du här nedan!

Ingredienser:

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 dl mandel
2 dl vetemjöl
2 msk lakritspulver
4 msk kakao
1 msk vaniljpulver

Karamelliserade mandlar:

3/4 dl strösocker
1 dl mandel
1 msk smör
1 tsk flingsalt
1 ask hallon
2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke.
  3. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten.
  4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.
  5. Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.
  6. Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan.
  7. Vispa grädden och toppa eventuellt med lakritspulver, servera till kakan.

Recept på de 6 godaste kladdkakorna

Här hittar du alla de sex recept som gjorde upp om titeln Sveriges godaste kladdkaka 2016! Vad sägs till exempel om en blåbärskladdkaka med vit choklad?