Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Jeanette Steijer dietist dash Vardagspuls LCHF Bild: IBS-fri, Johnér

Dash-dieten – bra, men inte för alla

Dietisten: ”Positivt att dash har blivit populärt igen”

Den nygamla dieten dash har gjort stor comeback på senare tid. Men vad är den bra för? Dietisten Jeanette Steijer reder ut – och jämför med den kontroversiella LCHF-dieten.

Publicerad 2015-10-13 | Vardagspuls

Dash (Dietary Approach to Stop Hypertension) är långt ifrån en ny diet, den har rekommenderats i många år av amerikanska hälsovårdsmyndigheter. Från början togs den fram för att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos de som följer den. Och den fungerar – genom att undvika salt och socker, äta mer av grönsaker, fullkornsprodukter och proteinkällor samt byta till magrare mejeriprodukter kan risken att drabbas av hjärtproblem minskas, enligt flera stora studier.

Jeanette Steijer, dietist, tycker att det är välkommet att just dash-dieten fått ett uppsving.

– Det är lite roligt att den upplevs som ny och trendig igen. Men det är positivt. Den här dieten påminner ju mycket om de rekommendationer jag som dietist ger sedan lång tid tillbaka. Följer man den får man sammantaget en bra kost. Dash-dieten innehåller allt man behöver, säger Jeanette Steijer.

Bra för viktminskning

Trots att dash från början togs fram för att sänka blodtrycket har den också visat sig ha andra effekter. Är det viktminskning man vill åt med dieten kan dash vara ett bra alternativ, enligt Jeanette Steijer – förutsatt att man anpassar energiintaget till energiåtgången förstås.

– Det blir ju lite mindre kalorier jämfört med en vanlig kost, det blir mindre snacks och socker. Vill du gå ner i vikt är det ett mycket bättre alternativ än andra, mer extrema dieter.

Vilka syftar du på då?

– Då menar jag framför allt LCHF, där man i stort sett helt plockar bort frukt och grönsaker. Dash ger till skillnad från den dieten variation i kosten, man äter ju från i stort sett alla kategorier, men anpassat. Dessutom är Dash-dieten naturligt rik på mineraler som sänker blodtrycket, som kalcium, magnesium och kalium, säger Jeanette Steijer.

Går att anpassa

Finns det ingenting som är dåligt med Dash-dieten kanske du undrar? Jo, den är inte för alla. Har du en känslig mage kan det vara så att den är lite för svårsmält för dig. Men den går att anpassa efter just dina behov.

– Om du har en känslig mage eller IBS kan det bli jobbigt med alla dessa fibrer. Då kan man behöva anpassa dieten genom att byta ut grovt bröd och fullkornspasta mot ris och frön till exempel, säger Jeanette Steijer och fortsätter.

– Desutom kanske inte alla har tid. För att minska mängden salt krävs det nästan att du lagar all din mat från grunden. Färdigmat och mat du äter ute innehåller ofta alldeles för mycket salt.

Dash-dieten: Så gör du

Handla hem:

Bra fullkorn som osötad müsli, råris, fullkornsbröd, fullkornspasta.

Grönsaker som broccoli, morötter, majs, kål, lök, zucchini, potatis, sallad, bladspenat, tomater, bönor och ärtor.

Frukt och bär.

Magra mejeriprodukter som lättmjölk, lättyoghurt, kesella och mager ost.

Proteinkällor som fisk, kyckling eller kalkon utan skinn, ägg, tofu.

Bra fetter. I den urspungliga dash-dieten undveks i stort sett allt fett, men i den moderna formen av dash ingår livsmedel med bra fetter som olivolja, rapsolja, fet fisk och nötter.

...men undvik dessa:

Fet mat. Framför allt mat rik på mättat fett ska undvikas.

Livsmedel rika på salt och raffinerat socker.

Kött, framför allt rött kött.