Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Carola Magnussons jordärtskockssoppa

Jordärtskockan är en trevlig och välsmakande rotsak som vi använder oss alldeles för lite av. Prova att koka en härlig soppa på dem och servera gärna tillsammans med ett oväntat tillbehör, som rostade päron och vallmofrön.

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-05-13 | Vardagspuls

Ingredienser:

500 g jordärtskockor

1 gul lök

2 msk rapsolja

1 dl torrt vitt vin

7 dl vatten

Salt

1 1/2 dl grädde

Vitpeppar

Tillbehör: Rostade päron

4 päron

Kallpressad rapsolja

Salt

Blå vallmofrön

Gör så här

  1. Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Skala och hacka löken och stek den mjuk i rapsolja utan att den tar färg.
  2. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och salt. Låt koka under lock i cirka 20 minuter. Mixa allt till en slät soppa med en mixerstav. Tillsätt grädde och smaka av med vitpeppar och salt.
  3. Skölj och dela päronen i klyftor och ta ur kärnhuset. Lägg klyftorna i en ugnsfast form med lite kallpressad rapsolja. Salta lite och sätt in dem i ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter.
  4. Garnera med lite blå vallmofrön. Servera gärna med  gårdagens rostade bröd!