Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Zucchini- och halloumiplättar med heta tomater

4 portioner

Zucchini är oerhört lättodlad och det finns massor av olika former och färger när den är i vår egen odlingssäsong. De runda som är svagt gröna smakar nästan som kronärtskocksbotten, helt ljuvliga. Prova olika och hitta din egen favorit. Här är en matig variant av plättar, gjord på grön zucchini och riven ost, som serveras med en het tomatkompott.

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-05-12 | Carola Magnusson

Ingredienser:

2 zucchini, medelstora

1 gul lök

200g halloumi

5 cm purjolök

2 dl groddar

Svartpeppar

Rapsolja

Ingredienser heta tomater:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Rapsolja

20 små tomater eller 6 stora

3 msk tomatpuré

1 dl vatten

Chilipulver, Salt, Svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj och riv zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Strö över salt och låt dra i 15 minuter så att vätskan dras ur.
  2. Skala och klyfta den gula löken. Riv halloumin på den grova sidan av rivjärnet. Strimla purjolöken. Krama ur vattnet ur zucchinin och blanda samman med lök, ost och groddarna till en röra, krydda med svartpeppar.
  3. Heta tomater: Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Fräs i rapsoljan i medelvarm stekpanna. Skär de små tomaterna i fyra delar eller i små aptitliga bitar. Låt steka med lökhacket i några minuter. Tillsätt tomatpuré, vatten och kryddor och koka ihop till en härlig kompott – det tar bara någon minut.
  4. Forma plättar med fuktiga händer och stek i rapsolja till fin färg. Servera med heta tomater och rostad potatis eller en ljuvlig sallad.
  5. Går även utmärkt att servera som vegetarisk hamburgare.