Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Ulrika Brydling lagar ceasarsallad med skott och groddar. Från Vardagspuls den 27 april.

Ceasarsallad med skott och groddar

4 portioner

Man kan om man vill plocka alla sina skott och groddar själv till sin Ceasarsallad. Kanske plocka kirskål, maskrosblad, våtarv, vinterportlack eller andra skott i skogen. Eller så går det lika bra att handla skott och groddar i butik. Med denna variant på ceasardressing blir det riktigt matigt.
Ät med eller utan kött eller toppa med kallrökt eller gravad fisk.

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-04-23 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

500 g varierande groddar (förslagsvis alfa-alfa, rödbetskott, broccoliskott, solroskott, groddar, korngräs, krasse, vetegräs eller ärtskott)

½ isbergsalladshuvud

romansalladshuvud

4 skivor dagsgammalt bröd (surdeg eller vad du själv gillar)

2 sardellfiléer

1 msk kapris

½ vitlöksklyfta, skalad

1 citron, finrivet skal och saft

1 dl färskost

1 äggula

2 ½ dl rapsolja

1 dl matlagningsyoghurt

25 g smulad lagrad hårdost

Salt och peppar

Gör så här

  1. Skär brödet i tunna skivor och ta bort kanterna runt om. Stek skivorna gyllene i panna tillsammans med lite rapsolja.
  2. Lägg sardellfiléer, vitlök, skal och saft av citron, äggula och ½ dl färskost i en mixer. Droppa i oljan försiktigt under mixning så att allt blir till en tjock dressing. Häll dressingen i en bunke och vänd i yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda ihop olika skott, groddar, sallad och dressing till en vacker blandad ”sallad”.
  4. Arrangera på fat eller salladskål och toppa med mer dressing, färskost, smulad ost och krutonger. Ett tips är att blanda kallpressad och neutral rapsolja för smakens skull.