Ekonomen Bodil Hallin och dietisten Jeanette Steijer hjälper dig att sänka dina matkostnader. Från Vardagspuls den 20 oktober.

Så får du ner dina matkostnader

Ekonomen och dietisten ger sina bästa tips

Hur ska man göra för att få ner sina matkostnader? Dietisten Jeanette Steijer och familjeekonomen Bodil Hallin ger sina bästa tips och svarar på tittarnas frågor.

Publicerad 2015-10-20 | Vardagspuls

Anita: Hej! Köper storpack av köttfärs när det är billigt,gör köttbullar, köttfärslimpa, kålpudding och fryser in. Nötkött som jag gör goda grytor på. Det spar man mycket pengar på.

18:12, 20 October 2015

Malin : Hur kan man få ner kostnaden till 500:- i veckan? Tips på maträtter . Känns som vi aldrig får ner det till de.

Vardagspuls: Hej! Här hittar ni flera billiga rätter som kan få ner kostnaden för veckans alla vardagar till 500 kronor: http://www.vardagspuls.se/mat--recept/recept-sasong-2/5-middagar-under-500-kronor/

18:13, 20 October 2015

M: Hej! Kan ni lägga ut receptet på de kalljästa bröden ni visade? Verkar vara ett suveränt sätt att använda de gryn o mjöler som finns hemma!

Jeanette Steijer, dietist: Hej M,

Ja det är ett superbra sätt - receptet kommer att läggas ut här på sidan senare!

18:16, 20 October 2015

Anette: Hej! Vilken mat skulle ni rekommendera, som både är billig och nyttig?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Anette! Mina favoriter är rotfrukter och bönor och linser. Det är bra basmat, man kan lätt woka eller laga till en gryta och sedan toppa med lite protein, en smakrik sås och ris/hirs eller annat till.

18:16, 20 October 2015

Helena: Laga mat från grunden. Köp inte färdiga produkter. Drick vatten till maten. Använd resterna. Använd det sunda förnuftet.

18:17, 20 October 2015

Malin: Bodil: hur långt innan storhandling är det bra att planera sin inhandlingslista?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Malin! Det spelar nog inte så stor roll, bäst är kanske i nära anslutning. Men välj ut ut tillfälle som passar dig/er och försök hålla er till den tiden. Då blir det en vana och efter en tid funkar det utan att du behöver tänka så mycket på det. Själv gillar jag söndagar för matplanering.

18:17, 20 October 2015

Mamma till många : Veckohandla och bara en dag dvs är osten slut två dagar innan inköp ... Ja då får den vara det , gäller all mat . På det visset utmanar man fantasin rensar skåp kyl och frys . Även tonåringar lär sig att hushålla med maten . Fungerar

18:18, 20 October 2015

Marielle: Jeanette: man kan ju frysa in mat (så att man sparar ekonomiskt också), vilken rätt skulle du rekommendera att laga mängder av och frysa in?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Marielle,

Ja det som brukar fungera riktigt bra att frysa in är saker som har kokats ihop först t.ex köttfärssås, soppor, grytor och bröd förstås!

18:18, 20 October 2015

Elin: Jag äter gärna ekologiskt/närproducerat, och det går ju tyvärr sällan att få särskilt billigt. Tips?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Elin! Det kan vara en utmaning, även om jag tycker att ekologiskt är lite billigare än för några år sedan. Det finns en app som jag gillar: Matpriskollen. Där kan man lägga in sina favoritbutiker, få extraerbjudanden men också söka på särskilda (dyra) ingredienser och få fram i vilken butik det är billigast.

18:19, 20 October 2015

Gerd. Persson. : Såsom pensionär är det också svårt ibland att planera, så det inte blir för mycket rester. Lagar lätt lite mycket mat. Det som är viktigt är kanske då att ta vara på resterna. Idag har ju alla hushåll frys. Bra burkar med tydlig märkning är da A o O. Lätt för barnen att hitta och värma före tex träningen. Storkok är ju också perfekt, framför allt nu på hösten. Grytor, soppor mm

18:22, 20 October 2015

Josefin: Ofta köper mina barn godis för sin veckopeng och det är ju gott. Men hur får man de att tänka på hur de använder sin ekonomi kring mat? det är ju inte bra att komma hem med godis varje gång man handlar...

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Josefin! Försök involvera barnen! Både när det gäller inköp, matlagning och att prata om vad pengarna ska räcka till. Och försök göra det lustfyllt, kanske genom att ge sparbonus när barnen lyckats köpa mindre godis än tidigare. Och när de blir lite äldre kan ni ju faktiskt komma överens om att lägga mindre pengar på dyrare eller sämre mat för att använda pengarna till något gemensamt som ni gillar. Bio, konserter, resa eller annat. Kan man spara en femhundring i månaden blir det ju faktiskt 6000 kronor på ett år.

18:22, 20 October 2015

Elin: Fråga till dietist: Jag är gluten- och laktosintolerant. Speciellt glutenfritt är ju jättedyrt, och nu kommer nya rön om att ris inte bör ätas för mycket. Potatis funkar. Tips på annat?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Elin,
Ja det är synd att det är så dyrt med glutenfritt men nu kommer det en del nya mjölsorter och mycket recept och bra nya böcker hur man bakar glutenfritt själv så det blir lite billigare. Quinoa är ett bra livsmedel - näringsrikt och mättande. Alla rotfrukter är ju i säsong nu och är billiga och som du skriver ris går ändå bra bara det inte är varje dag.

18:24, 20 October 2015

student: hur skall man som student tänka för både kunna äta nyttigt och billigt . tycker nyttig mat är mycket dyrare.

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej! Försök använda billiga matvaror som bas. Potatis, lök, morötter, andra rotfruker, köp torkade bönor och linser och koka själv. Sedan kan man toppa med bättre kött, fågel eller fisk. Man kan också testa att äta enklare mat i veckorna och lite dyrare till helgen.

18:25, 20 October 2015

Ulla i Laholm: Tips, jag har alltid gjort storkok när barnen bodde hemma. Var kyckling billig en vecka, köpte jag en hel del. Hade man inte tid just då, fryste man in det. När man väl tillagade kycklingen gjorde man flera middagar och fryste in. Så fanns det när man har stressigt en dag. Och alltid en veckomeny, helst en månadsmeny. Då kan man planera lite middagar på rester som kanske blivit kvar dan innan. Slängs allt för mycket mat idag tyvärr.

18:26, 20 October 2015

Catrine: Hej! Jag är student, och bor själv hemma. Mitt största problem är att handla för en, känns som att allt hinner gå ur tiden innan jag hinner äta det. Och det är inte så kul att äta samma rätt flera dagar i rad.. Finns heller inte småpack av allting! Har ni några tips till ensamhushåll?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Catrine! Dietisten Jeanette som sitter bredvid mig kom med ett superbra tips innan sändning. Hon känner en singeltjej som lagar till hela veckans mat på söndageftermiddagen, fryser in en hel del, äter en rätt bara varannan dag, fyller på med det som finns i frysen från förra veckan. På så sätt drar hon nytta av den ekonomiska vinsten av att storhandla, slipper lägga mycket tid på att laga mat i veckan och får variation. Smart tycker jag!

18:27, 20 October 2015

Pär: Jag tycker det är svår att planera min veckas inköp. Det gör att jag ofta tar genvägar och köper dyrt. Tips på hur man kan planera vad man ska köpa den närmaste framtiden?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Pär! Du är inte ensam, det är väldigt lätt att trilla i den fällan. Nästan alla butikskedjor har receptsajter med veckomenyer. Där kan man plocka ihop en veckomatsedel och sedan automatiskt få en inköpslista. Det kräver förstås att man sätter av lite tid att planera, men det brukar vara väl investerad tid. Inte minst för att det är skönt att slippa uppfinna en ny rätt varje kväll.

18:30, 20 October 2015

Mamma stress: Hur äter man nyttigast när man kommer hem från jobb och fritids sent och det inte finns tid till att laga middag, orolig att sonen äter för onyttigt, med mackor och annat

Jeanette Steijer, dietist: Hej Mamma stress!
Lite som vi har pratar om idag att försöka planera veckan när man vet att det är ont om tid vissa dagar. Laga extra mycket de dagar som man har tid till de dagar som inte har så mycket tid. Ha lite i frysen att plocka fram de dagarna. Macka kan vara ok vissa dagar - komplettera gärna med fil, yoghurt eller en soppa och bra pålägg. En snabb omelett kanske? Grönsaker från frysen? En extra frukt?

18:31, 20 October 2015

Undrande: Hur mycket pengar är rimligt för oss att lägga på mat? Vi är två vuxna på 28 år, båda har matlådor med till jobb. Vi har även en bebis på åtta månader som börjat äta lite smått men äter mestadels ersättning ännu. Jag är föräldraledig men äter ju ändå två gånger dagligen så blir alltid två matlådor som görs. Vi äter endast mat från grunden, kött, fisk och kyckling, inge halvfabrikat. Köper mat ca en gång i veckan, ibland mer sällan.

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej undrande! Om man åter all mat hemma har jag för mig att Konsumentverkets skäliga kostnader för livsmedel är ca 1800 kr/mån för en kvinna och 2400 kr/mån för en man. Men gå gärna in själv och kolla på www.konsumentverket.se. Men se bara Konsumentverkets summor som ett exempel, det innebär ingen lyx men är heller inte ren budgetmat. Sedan är det ju helt upp till er själva hur mycket ni väljer att lägga på mat. Mat är ju på ett sätt en härlig utgift - smakar gott, gör gott och skapar gemenskap.

18:36, 20 October 2015

tobbe: tips på nyttigt och billigt fredagsmys för en student som vill äta nyttigt . ?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej student! Riktigt nyttigt är förstås gurkstavar och morotsstavar med lite god dip på creme fraiche eller gräddfil. Popcorn är lite roligar, men väldans gott och inte allt för onyttigt. Sedan är ju ett par bitar mörk choklad aldrig fel :-) Kanske inte jättebilligt, men man behöver ju inte så många bitar om chokaladen är riktigt mörk och god.

18:38, 20 October 2015

Anna: Jag har inte så mycket pengar men skulle vilja ordna en fin middag för mina kompisar nån gång. Tips på bra mat som är billig men som känns lite lyxig?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Anna,
Jag skulle föreslå att du gör en riktig god gryta den kan vara med indiska eller thailändska influenser eller en riktig höstgryta med kött som ägnar sig till långkok (billigare) med massa rotfrukter i. Lägg lite tid på dukningen och dekorera gärna med inspration från naturen och de råvaror du använder i grytan. En god pastarätt kan också kännas lite lyxig där pasta är billig mat men toppar med något som känns lyxigt - parmaskinka eller räkor.

18:39, 20 October 2015

anna gustafsson: hej! vi är en familj på 4 personer , en tjej på 10 månader och så har vi min sambos dotter varannan vecka. vi lägger ca 7000-8000 per månad på mat, något tips på att sänka den? nu räknar jag in blöjor i det också =) mvh anna

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Anna! Jag tänker så här: förmodligen sitter ni på svaret själva :-) Så ta en kväll, prata om matinköpen och matkostnaderna. Välj ut en eller två saker ni vill göra annorlunda och försök köra på det. Hör gärna med grannar, jobbarkompisar och vänner. Tror ni kommer att få många bra tips. Annars kan ni ju testa mitt standardtips: att göra en veckomeny med automatisk inköpslista och ta med matlåda till jobbet några dagar i veckan. Lycka till!

18:42, 20 October 2015

Catrine: Kom på en till fråga! Jag behöver tips på prisvärd och nyttig sallad. Tycker att just sallader är så otroligt dyrt, inte så kul att göra en sallad på tre ingredienser utan man vill ju gärna ha många färger och smaker.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Catrine,

När man tänker sallad så kan man verkligen utvidga repertoaren och blanda i mer kålsorter till exempel. Den grönkålsalladen vi tipsade om i programmet är supergod och grönkål kan användas som bas i många sallader. Kål i alla dess former kan man riva ner i sallader. Man ska inte vara så rädd att blanda både lättare grönsaker och "tyngre" grönsaker som rotfrukter och kål.

18:45, 20 October 2015

Lars: Hej! Min 12 åriga son slösar allt för mycket pengar på snabbmat, vad kan jag göra?

Bodil Hallin, familjeekonom: Hej Lars! Se till att ha alternativ hemma när sonen kommer hem från skolan och är hungrig. Det är jätteenkelt att göra egna energybars som han kan ha med sig, ha ägg hemma så att han kan göra en omelett. Och om han sedan vill köpa snabbmat, låt honom betala med sin egen veckopeng/månadspeng. Tuff kärlek :-)

18:45, 20 October 2015

Vardagspuls: Håll utkik i Jeanettes blogg: http://www.vardagspuls.se/bloggar/jeanette-seijer/
Där kommer hon att lägga ut recept på de rätter hon visade i kvällens program vid ett senare tillfälle.

18:46, 20 October 2015

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Lyxa till det!

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

Risgrynsgröt – som den smakade förr

MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.