Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Kocken Pelle Johansson lagar chicken nuggets med ris tillsammans med barnen Mika och Henry. Från Vardagspuls den 17 december.

Chicken nuggets med asiatiska smaker

4 portioner

Hemmagjorda chicken nuggets är mycket godare är de färdigköpta. Här bjuder stjärnkocken Pelle Johansson på sitt recept och tipsar om att låta barnen hjälpa till. Roligt – men var försiktig med den heta oljan! Beroende på hur gamla barnen är kan de göra pickles, skära grönsaker och göra dippen

Publicerad 2015-12-17 | Pelle Johansson

Crispy chicken nuggets:

600 g kycklinglårfilé eller bröstfilé
1 dl filmjölk
150 g bovetemjöl
2 ägg
150 g panko- eller ströbröd
1 tsk salt
2 krm svartpeppar ca 1 liter olja till fritering (mat-, raps- eller solrosolja)


Pickles:

1 gurka
3 stjälkar blekselleri
¼ vitkålshuvud
1 dl risvinäger
1 krm chiliflakes
2 krm salt
2 krm svartpeppar


Ricebowl:

4 dl rundkornigt ris
3 salladslök
½ kruka koriander
1 dl rostad lök


Chilidipp:

2 msk crème fraiche
2 msk stark chilisås, t ex Sriracha chilisås (det går också bra med vanlig chilisås för mildare smak)

1 msk grov senap
1 tsk riven ingefära
saften och skalet från 1 lime
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Strimla sedan blekselleri, vitkål och gurka fint. Blanda alla grönsaker i en bunke tillsammans med risvinäger, chiliflakes samt salt och peppar. Ställ svalt och låt dra ca 30 min. Den kan också göras dagen innan, grönsakerna blir ännu godare då.

  2. Skär ner kycklingen i fina 5x5 cm stora bitar (”nuggets”) och marinera dem i filmjölk ca 15-20 min. Ta upp bitarna och låt dem droppa av på lite hushållspapper. Blanda bovetemjöl med ägg, salt och peppar och doppa kycklingbitarna däri och sen i ströbrödet. Lägg upp på en tallrik. Det blir lite kladdigt så ha gärna lite hushållspapper redo!

  3. Var noga med att tvätta händerna i tvål och vatten efter att du eller barnen har tagit i kycklingbitarna.

  4. Hetta upp oljan i fritös eller i en tjockbottnad kastrull. Kolla med termometer att oljan håller ca 170-180 grader. Lägg ner några kycklingbitar i taget i oljan så att den inte sjunker i temperatur. Använd gärna en hålslev så det är lätt att plocka upp kycklingbitarna. När kycklingbitarna är gyllenbruna på ena sidan vänd dem med hålsleven och fritera dem på andra sidan. Totalt behöver de friteras i ca 5-8 min.

  5. Lägg de färdigfriterade kycklingbitarna på hushållspapper för att rinna av. Var mycket försiktig med oljan då den är väldigt varm – likaså kycklingbitarna!

  6. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Hacka salladslöken och koriander fint. Lägg riset i små portionsskålar och toppa med salladslök, koriander och rostad lök.

  7. Blanda crème fraiche och chilisås med senap, ingefära och saften och skalet från lime. Smaka av med salt och peppar.

  8. Servera chicken nuggets-bitarna med ris, picklade grönsaker och chilidippen. Ät och njut!