Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Chokladsemla Bild: Arla Köket

Chokladsemlor

20 stycken

Chokladsemlor med chokladgrädde – kul och annorlunda! Sikta kakao över chokladsemlan och tillsätt gärna hackad choklad i mandelmassan.

Publicerad 2016-02-03 | Senast ändrad 2016-02-04 | Vardagspuls

Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl chokladmjölk

75 g rumstempererat smör

½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

6 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg

Fyllning:

inkråm

200 g mandelmassa

1 dl mjölk

Garnering:

2 ½ dl vispgrädde

2 tsk kakao

3 tsk strösocker

florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37 grader. Häll den över jästen, tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma ca 20 runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.
  3. Pensla bullarna med ägget och grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler.
  4. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråm och mjölk till en jämn massa.
  5. Fyll bullarna med blandningen. Blanda grädde, kakao och strösocker och vispa grädden till ett fast skum. Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle. Lägg på locken och sikta över florsocker.
  6. Tips: Blanda hackad choklad i fyllningen och sikta över kakao i stället för florsocker.