Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellbergs hamburgare på entrecote och högrev

Receptet är beräknat för fyra personer

Ställ till med en riktig hamburgarefest hemma och gör mindre men fler varianter av burgare. 

Publicerad 2015-02-27 | Christian Hellberg

Ingredienser:

Hamburgare:

200 g entrecote, grovmalt

600 g högrev, finmalt

Salt och svartpeppar

100 g lagrad cheddar, skivad

Ingredienser till dressingen:

2 dl majonnäs

1 msk stark senap

1-2 msk grov senap, typ skånsk

Bladen från 3-4 kvistar dragon, finhackat

Salt, peppar

Ingredienser löken:

100 g saltat smör

3 msk muscovadosocker

1 dl mörk öl

Uppläggning:

4 Hamburgerböd

8 blad isbergsallad

Picklad gurka:

4 smågurkor, slanggurkor

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

4 st stjärnanis

5 korn kryddpeppar

2 lagerblad

Gör så här

  1. Hamburgare: Blanda alla ingredienser och forma burgare, 4 stycken på ungefär 200 gram styck.
  2. Grilla burgarna tills de är genomstekta, eller kortare om du gillar rödare kött.
  3. Lägg på cheddar och låt smälta innan servering.
  4. Dressing: Blanda samman och smaka upp med salt och peppar
  5. Löken: Svetta löken i smöret, häll i socker och låt det karamelisera.
  6. Tillsätt öl och låt löken koka mjuk.
  7. Picklade gurkan: Koka upp allt och låt sjuda i ca 10 minuter, låt svalna. Slå sedan över gurkorna, låt stå i ett dygn.
  8. Arrangera härliga burgare med nygrillat bröd, massor av smält cheddar och isbergsallad.
    Äts ståendes, leendes och med ett stort glas av valfri dryck, iskall mjölk eller en god öl till exempel.

Christians vegetariska burgare

Christians vegetariska burgare:
Ingredienser:
2 morötter
Ett halvt huvud kålrot
1ägg
salt, peppar
oregano
1krm chilipulver

Gör så här: 
Råriv morot och rotselleri på den fina sidan på rivjärnet.  Vispa upp ett ägg och rör ned med de rivna grönsakerna. Krydda efter känsla och smak, forma till hamburgare och stek på hög värme i olja någon minut på varje sida.

Bygg en hamburgare med bröd, sallad, dressing, karameliserad lök, picklad gurka. Lägg en skiva lagrad cheddarost på veg-burgaren, ät och njut!