Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Christian Hellberg och Ulrika Brydlings bidrag till Vardagspuls smörgåstårteduell. Bild: Vardagspuls-Peder

Christians och Ulrikas smörgåstårtor

Recepten från smörgåstårteduellen

Christian Hellbergs smörgåstårta med lax och rostade brödsmulor eller Ulrika Brydlings smörgåstårta med rostade rotfruktsstavar och hummus. Vilken tycker du är godast?

Publicerad 2015-06-05 | Christian Hellberg och Ulrika Brydling

Ingredienser Christians smörgåstårta:

400 g kallrökt lax i bit

100 g handskalade räkor

50 g forellrom

1 grönt äpple

En halv gurka, skalad

100 g rädisor

2 msk pepparrot på tub

2 dl smetana

4 skivor kavring

50 g dill

Ingredienser Ulrikas smörgåstårta:

1 stort, runt levainbröd

2 dl hummus

4 morötter skurna som stavar

3 palsternackor skurna som stavar

2 msk olivolja

100 g gröna oliver, urkärnade

2 dl matlagningsyoghurt

2 dl färskost

50 g dill

1 frp smörgåskrasse

2 citroner

100 g machésallad

50 g rostade melonkärnor

Gör så här:

  1. Christians smörgåstårta: Smula sönder kavringen och rosta smulorna i ugnen 10-15 minuter på 150 grader.
  2. Skiva laxen på längden i två cm tjocka skivor. Täck skivorna med kavringsmulor på sidorna, bred på smetana och pepparrot på toppen.
  3. Lägg räkorna och forellrommen ovanpå smetanan och peparroten.
  4. Toppa med tunt skivat äpple, gurka och rädisa. Garnera med dill.
  5. Ulrikas smörgåstårta: Rosta rotfruktsstavarna i ugn på 225 grader i cirka 15-20 minuter.
  6. Skär bort kanterna på brödet och dela det sedan på längden som en tårtbotten så det blir tre delar. Mixa de rostade rotfrukterna och oliverna grovt i en mixer tillsammans med olivolja.
  7. Börja med bottendelen och bred på hummus och rotsaks-/olivsmeten. Lägg på ytterligare en brödbotten och upprepa proceduren med rörorna.
  8. Vispa färskost och matlagningsyoghurt och riv i citronskal från en citron. Salta och peppra. Bred färskoströran runt om smörgåstårtan och täck kanterna med hackad dill, krasse och rivet citronskal.
  9. Toppa tårtan med rotfruktsstavar och garnera med krasse, melonkärnor och gärna syrenblommor.