Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Citron- och chilibakad blomkål med parmaskinka och nystekt svamp samt blomkålssoppa

Christian Hellbergs version av en flexiterianmiddag. Det här är bara ett par goda saker du kan göra med blomkål. Ta fram experimentlustan - börja här.

Publicerad 2015-02-20 | Christian Hellberg

Ingredienser:

2 små huvuden blomkål, putsade från blad

100 gram smör

1 tsk chiliflakes

Salt

300 gram blandad svamp

1 halv gul lök, skalad

1 klyfta vitlök, skalad och riven

3-4 kvistar persilja

Olivolja

400 gram god torkad skinka, t ex parma eller prosciutto

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

1-2 tsk vitvinsvinäger, citron funkar också bra

2-3 dl rapsolja

Salt och svartpeppar efter smak

Christians blomkålssoppa:

1 blomkålshuvud

1,5 dl vitt vin

3 dl grönsaksbuljong

6 dl matlagningsgrädde

2 st vitlöksklyftor

1 gul lök

Salt och peppar

Olivolja

3-4 kvistar persilja

Gör så här

  1. Chilibakad blomkål: Lägg blomkålen på en plåt, strö på salt och chiliflakes. Lägg på en skiva à 50 g smör på varje blomkålshuvud.
  2. Baka i ugn på 175 grader, cirka 25 minuter.
  3. Stekt svamp: Skär löken i fina bitar. Dela och putsa svampen.
  4. Fräs lök, vitlök och svamp i olivolja. Strimla persiljan och tillsätt i svampen innan servering.
  5. Svartpepparmajonnäs: Vispa samman äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Christians blomkålssoppa: Dela ner och rensa ett blomkålshuvud från blasten. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs vitlöksklyftorna och blomkålen utan att den får färg. Tillsätt sedan vin och buljong. Låt koka samman någon minut.
  7. Häll i grädden och koka på svag värme i cirka 20 minuter, samt salta och peppra.
  8. När blomkålen är sönderkokt så ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en mixer.
  9. Låt den koka ihop någon minut till.
  10. Toppa med parmaskinkschips eller stekt svamp. Samt finstrimlad persilja.