Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Citronbakad lax med fänkål, citron och grönt stomp

4 portioner

Festligt, folkligt och fullt av möjligheter om du planerar att laga lax. Stomp är ett enkelt, gott och snabbt alternativ att göra potatisen extra härlig till.

Publicerad 2015-02-11 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

600 g laxfilé

1 st citron, finrivet skal

1 msk honung, flytande

4 msk kallpressad rapsolja

2 tsk flingsalt

1 broccoli/ grönkål

4 st potatis

Ev mjölk och smör

1 st fänkål

Dill och persilja (plockad och hackad )

2 dl creme fraiche

Gör så här

  1. Dela fisken i bitar. Blanda med finrivet citronskal och saft, honung, olja och salt till en dressing.
  2. Dela potatis och koka mjuk i lättsaltat vatten. Tillsätt broccoli/spenat/grönkål och koka mjuka och häll av nästan allt vatten.
  3. Stompa med lite av kokvattnet. Tillsätt eventuellt mjölk och smör och smaksätt med salt.
  4. Skiva fänkålen tunt och lägg i kallt vatten.
  5. Plocka örter och blanda med avrunnen fänkål samt lite av dressingen vid servering.
  6. Blanda creme fraiche med dressingen och hackad dill och persilja vid servering.