Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
vardagspuls gröna bananer fibrer socker Bild: Vardagspuls

Därför är det nyttigare att äta omogna bananer

Föredrar du gröna bananer? Grattis, då blir du en vinnare i längden!

Publicerad 2016-08-16 | Vardagspuls

Det är nämligen så att de omogna bananerna, som är gröna i skalet och som har strävt, inte så sött fruktkött, är mycket nyttigare än de mogna, gula. När fruktfibrer mognar så omvandlas de till socker. Eftersom bananer till att börja med är så fiberrika bildas det väldigt mycket socker i takt med att de mognar. Det är därför som brunfläckiga och bruna bananer är så väldigt söta.

Bra för tarmfloran

Gröna bananer är dessutom rika på pektiner som är bra för din tarmflora, något som de mogna bananerna har betydligt mindre av. Förutom att frukten är fiberrik är den också rik på kalium, som kroppen bland annat behöver för nerv- och muskelfunktioner och för att reglera blodtrycket.

Stig Bengmark, professor vid University College, London University, går i boken Food pharmacy så långt som att hävda att det kan vara en medfödd instinkt som gör att vissa personer föredrar sina bananer illgröna. Det ska också vara därför som vilda apor föredrar omogna bananer framför mogna. Då blir frågan: fungerar din naturliga instinkt som den ska..?

Källor: Food Pharmacy, Lina Nertby och Mia Clase (Bonnier Fakta, 2016), Livsmedelsverket