Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Därför har de vita mjölkförpackningarna blivit bruna Bild: Arla

Därför har de vita mjölkförpackningarna blivit bruna

Klimatpåverkan minskar med en fjärdedel

Har du också lagt märke till att de vita ekologiska mjölkförpackningarna har blivit bruna? Det är för att de har blivit grönare...

Publicerad 2017-09-19 | Vardagspuls

Låter det krångligt? Det är det inte. Egentligen är det så enkelt att förpackningen har bytt utseende för att den har blivit bättre för miljön.

– Vi är väldigt måna om att både innehållet och förpackningen ska vara tillverkade med låg negativ miljö- och klimatpåverkan och vi tror att de konsumenter som väljer våra ekologiska produkter håller med, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetschef på Arla.

Genom att ta bort ett av de materialskikt som tidigare har använts i en mjölkförpackning minskar kartongens miljöpåverkan med så mycket som 24 procent. Och det är därför som den klassiska vita förpackningen nu har fått sin nya färg. De nya förpackningarna är till 99,9 procent tillverkade av förnybara material, det enda som återstår är tryckfärgen.

Stora volymer ger stor effekt

Men 24 procents minskad klimatpåverkan, har det särskilt stor effekt? Ja, med tanke på hur många förpackningar som tillverkas årligen blir den positiva effekten enorm.

– Varje år förpackar vi nästan en miljard produkter i Sverige och vi vill förstås att de ska vara så bra som möjligt för klimatet och miljön. Främst tack vare det borttagna materialskiktet minskar kartongens klimatpåverkan med 24 procent och dess vikt med 3 procent jämfört med den tidigare.

– Eftersom vi säljer stora volymer av dessa produkter får den nya förpackningen en avsevärd effekt, säger Anna-Karin Modin Edman.

Till att börja med är det ekologisk mjölk, fil och grädde som hamnar i den nya förpackningen. Snart kommer fler Arla-produkter också att bli bruna – och därför grönare.

Arlas miljöarbete

  • 400 svenska Arlagårdar är ekologiska. Och de blir fler; under 2017 till 2018 ställer 80 Arlagårdar om till ekologisk mjölkproduktion.
  • Målet är att Arla ska minska klimatpåverkan från förpackningar med 25 procent mellan åren 2005 och 2020.
  • Cirka 80 procent av råvaran i Arlas förpackningar är förnybar.