Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Morötter, blåbär och majs – därför är det bra att ha många färger på tallriken Bild: Johnér

Därför ska du ha många färger på tallriken

Olika färger ger olika hälsofördelar

En bra tumregel för att få i sig allt som kroppen behöver är att man ska äta frukter och grönsaker med många olika färger. Men varför är det så? Vad är det för nyttigheter som gömmer sig bakom färgerna? Vardagspuls reder ut.

Publicerad 2016-09-26 | Vardagspuls
 

Vad gömmer sig bakom frukternas, bärens och grönsakernas färgprakt? Massor av nyttigheter – med krångliga namn...

Det ser trevligare ut på tallriken, men det finns också andra anledningar att äta färgrik mat. Åtminstone när det handlar om naturliga färger. Anledningen är de så kallade fytonäringsämnena som ofta ger frukter och grönsaker deras starka färger.

Fytonäringsämnen produceras av växter för att de ska främja sin egen tillväxt och skydda växterna mot cellskador och sjukdomar. Men även din kropp har stor nytta av dem. Bland annat kan de skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och många av dem är kraftfulla antioxidanter. Så tänk på att blanda mycket och äta grönsaker, frukt och bär med olika färger varje dag. En stark färg är ett tecken på att livsmedlet är rikt på antioxidanter och vitaminer, men det är ingen garanti.

Blått och lila

Det som ger blåbär, svarta vinbär, björnbär, rödkål och vindruvor deras vackra mörkblå till lila färg är antocyaniner, en slags flavonoider som bland annat skyddar dina hjärnceller från fria radikaler. De är ett slags antioxidanter med andra ord. Fria radikaler bildas i kroppen när syret omsätts och överskott av dem kan öka risken för just hjärt- kärlsjukdom, benskörhet och diabetes. Vid stress, sjukdom och fysiskt hårt arbete kan de fria radikalerna öka.

Rött

Det röda i tomater är lykopen, ett ämne som kan minska risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer och benskörhet. Flavonoider finns det gott om i bland annat vindruvor, havtorn och jordgubbar, men också blåbär, choklad och kaffe. Även detta ämne anses skydda hjärtat och en studie publicerad i Annals of Neurology visade att kvinnor som äter flavonoidrika bär kan skjuta upp åldersrelaterad försämring av minnet.

Boosta din träning med choklad

Orange

Frukter och grönsaker som är naturligt orangea innehåller ofta mycket karotenoider som bland annat stärker immunförsvaret och hudens solskydd. Du hittar detta ämne i morötter, persika och aprikos.

Gul

Gula frukter och grönsaker innehåller ofta mycket C-vitaminer, som bland annat skyddar hjärtat, hjälper till att bilda ny hud, stärker immunförsvaret – och hjälper till att bränna fett. Majs, äggula och gul och orange paprika innehåller dessutom lutein och zeaxantin som minskar cancerrisken och hjälper till att bevara synen.

Grönt

Även gröna bladgrönsaker, kronärtskocka, sparris avokado kiwi och broccoli är rika på ovan nämnda lutein och zexantin. Gröna bladgrönsaker, som spenat, machésallad och nässlor, har tillsammans med tomat och morot de högsta halterna av antioxidanter. De innehåller folat, kalium och vitamin A, C, E och K. De är med andra ord dina bästa vänner!

Källor: Livsmedelsverket, Lunds universitet, Hjärtvänlig mat (Gun Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn, Norstedts, 2016)