Bild: Johnér

Därför ska du ha många färger på tallriken

Olika färger ger olika hälsofördelar

En bra tumregel för att få i sig allt som kroppen behöver är att man ska äta frukter och grönsaker med många olika färger. Men varför är det så? Vad är det för nyttigheter som gömmer sig bakom färgerna? Vardagspuls reder ut.

Publicerad 2016-09-26 | Vardagspuls
 

Vad gömmer sig bakom frukternas, bärens och grönsakernas färgprakt? Massor av nyttigheter – med krångliga namn...

Det ser trevligare ut på tallriken, men det finns också andra anledningar att äta färgrik mat. Åtminstone när det handlar om naturliga färger. Anledningen är de så kallade fytonäringsämnena som ofta ger frukter och grönsaker deras starka färger.

Fytonäringsämnen produceras av växter för att de ska främja sin egen tillväxt och skydda växterna mot cellskador och sjukdomar. Men även din kropp har stor nytta av dem. Bland annat kan de skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och många av dem är kraftfulla antioxidanter. Så tänk på att blanda mycket och äta grönsaker, frukt och bär med olika färger varje dag. En stark färg är ett tecken på att livsmedlet är rikt på antioxidanter och vitaminer, men det är ingen garanti.

Blått och lila

Det som ger blåbär, svarta vinbär, björnbär, rödkål och vindruvor deras vackra mörkblå till lila färg är antocyaniner, en slags flavonoider som bland annat skyddar dina hjärnceller från fria radikaler. De är ett slags antioxidanter med andra ord. Fria radikaler bildas i kroppen när syret omsätts och överskott av dem kan öka risken för just hjärt- kärlsjukdom, benskörhet och diabetes. Vid stress, sjukdom och fysiskt hårt arbete kan de fria radikalerna öka.

Rött

Det röda i tomater är lykopen, ett ämne som kan minska risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer och benskörhet. Flavonoider finns det gott om i bland annat vindruvor, havtorn och jordgubbar, men också blåbär, choklad och kaffe. Även detta ämne anses skydda hjärtat och en studie publicerad i Annals of Neurology visade att kvinnor som äter flavonoidrika bär kan skjuta upp åldersrelaterad försämring av minnet.

Boosta din träning med choklad

Orange

Frukter och grönsaker som är naturligt orangea innehåller ofta mycket karotenoider som bland annat stärker immunförsvaret och hudens solskydd. Du hittar detta ämne i morötter, persika och aprikos.

Gul

Gula frukter och grönsaker innehåller ofta mycket C-vitaminer, som bland annat skyddar hjärtat, hjälper till att bilda ny hud, stärker immunförsvaret – och hjälper till att bränna fett. Majs, äggula och gul och orange paprika innehåller dessutom lutein och zeaxantin som minskar cancerrisken och hjälper till att bevara synen.

Grönt

Även gröna bladgrönsaker, kronärtskocka, sparris avokado kiwi och broccoli är rika på ovan nämnda lutein och zexantin. Gröna bladgrönsaker, som spenat, machésallad och nässlor, har tillsammans med tomat och morot de högsta halterna av antioxidanter. De innehåller folat, kalium och vitamin A, C, E och K. De är med andra ord dina bästa vänner!

Källor: Livsmedelsverket, Lunds universitet, Hjärtvänlig mat (Gun Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn, Norstedts, 2016)

Receptet presenteras i samarbete med Arla

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!