Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
bäst före datum förpackning matlagningsgrädde Bild: Vardagspuls

Därför ska du inte gå på Bäst-före-datumet

Livsmedelsverket: ”Bäst före men bra efter”

Var fjärde person följer blint bäst-före-datumet på livsmedelsförpackningar – och slänger därmed fullt ätlig mat, helt i onödan. Dåligt både för miljön och plånboken.

Publicerad 2015-12-21 | Senast ändrad 2015-12-22 | Vardagspuls
 

Miljöexperten Anna Jiremark tipsar om hur vi kan bli mer miljösmarta.

Enligt undersökningen som Konsumentföreningen i Stockholm låtit göra visar det sig att hälften av de tillfrågade slänger maten efter passerat Bäst-före-datum för att de är oroliga för att bli sjuka.

Men det här är en vanlig missuppfattning enligt Ingela Dahlin som är projektledare för Livsmedelsverkets matsvinnsarbete. Hon menar att man ska skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Bäst före betyder nämligen inte att livsmedlet blir oätligt efter passerat datum.
– Bäst före, men bra efter. Lita på din magkänsla. Titta, lukta, smaka. Det kan man inte säga för ofta, säger Ingela Dahlin till Dagens Nyheter men betonar att det vissserligen finns riskgrupper som bör vara lite försiktiga, exempelvis gravida.

Vi slänger tonvis med mat varje år

Matsvinnet i Sverige kostar miljontals kronor. Och enligt Naturvårdsverket är livsmedelshanteringen den största boven och står för ungefär hälften av övergödningen och för nästan en fjärdedel av vår totala klimatpåverkan.
– Det här är ohållbart. Butikerna behöver ta ansvar, säger miljöexperten Anna Jiremark till Vardagspuls.

Hon berättar att vi svenskar per person och år slänger runt 130 kg mat, varav 45 kilo är fullt ätbar.
– Vi har blivit alldeles för nonchalanta och vi har tappat respekten. Se klippet ovan.

Så att bli bättre på att äta upp vår mat, lita på vår näsa och våra smaklökar och ta till vara på våra rester gynnar alltså inte bara plånboken utan även miljön.

MER:
Så länge håller maten – egentligen

Så äter du klimatsmartare