Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
vegetariska rätter Bild: Oumph, Vardagspuls, Arla Köket
 

De allt fler goda köttfria alternativen

Näringsrikt, gott, klimatsmart och djurvänligt

Supen på pulled pork eller köttfärssås? Men ändå vill äta klimatsmart, nyttigt och etiskt? Det mesta går faktiskt att ersättas med vegetariska alternativ. I takt med att allt fler väljer bort kött eller äter mindre av det kommer också fler alternativa livsmedel. Här har vi listat flera goda och hälsosamma köttfria rätter!

Publicerad 2016-01-29 | Vardagspuls

Oumph

Det relativt nya alternativet som syns på allt fler ställen är ett bönbaserat livsmedel som är gjort på sojabönor. Ambitionen med oumph har varit att efterlikna kött till smak och konsistens, och enligt många har produkten lyckats med det. Oumph finns numera i flera livsmedelsbutiker och på en del snabbmatsställen.
Recept: Ulrika Brydlings pulled oumph med färskostkräm

Quorn

Quorn består av svamp och äggvita. Svamp är egentligen inte så proteinrikt, så i det här fallet är det faktiskt svampmycel, alltså ”rötterna” till svampen, som produkten är gjord av. Quorn kan exempelvis användas istället för köttfärs och som bas i vegetariska grytor, men finns också som biffar och korv.
Recept: Bianca och Tiffanys paradrätt med halloumi och quorn  

Tofu/sojabönsost

Tofu är en sojabaserad produkt, som passar utmärkt som proteinbas i inte minst wokade rätter, men även i grytor. Det är ganska smakneutralt, så det går att krydda precis efter tycke och smak.
Recept: Ulrika Brydlings tofuwok med grönsaker

Tzay

Om du är sugen på grillspett är tzay ett utmärkt alternativ. Produkten som är gjord på sojabönor passar bra att både trä på spett eller steka i pannan eller ugnen.
Recept: Tzatspett med yoghurt- och gurkröra

Seitan

Seitan är en glutenbaserad vetedeg som på restaurang brukar kallas ”mock duck” – falsk anka. Den är än så länge inte så vanlig i svenska butiker. Vetedegen är neutral i smaken och kan därför enkelt kryddas efter önskemål. Den fungerar exempelvis bra att användas som bas i grytor, gratänger och liknande, eller som en hel biff.

Kinafärs

Kinafärs är ett utmärkt alternativ i grytor. Det är en vetebaserad produkt som även innehåller svamp, bambuskott och sojabönor. Färsen kan exempelvis användas som bas i grytor, gratänger och liknande eller i stället för köttfärs.

Tempeh

Tempeh är fermenterad/jäst tofu – och är gjord på sojabönor. Produkten finns i flera olika skepnader och kan användas som exempelvis hel biff eller strimlade bitar i wok.

Vegetariska rätter hyllas

I dag finns det faktiskt till och med en vegetarisk dagen – den firas 1 februari varje år. Även internationellt firas vegetariska rätter – den 1 oktober firas den Vegetariska världsdagen. Dagarna uppmärksammar fördelarna med en vegetarisk livsstil – bra för både milj, hälsa och djuren.

Och de köttfria alternativen växer – i framtiden kan vi nog se många fler goda och hälsosamma alternativ till köttet! Har du något bra tips på köttfria rätter? Mejla oss på webb@vardagspuls.se

 

MER:

PT-Leila: Variera färgen på dina grönsaker

Sponsrat Bättre maghälsa-bloggen: Godaste vegobiffarna 

Källor: Anki Sundin, näringsfysiolog, vegetariskadagen.n.nu, vegetarian.se

Framtidens köttalternativ

Matspanaren Lennart Wallander om framtidens miljösmarta val – insekter:

 
Insekter

Det kommer att dröja innan vi ser första syrsburgaren i Sverige, men det är i den formen som insekter kommer att börja ta plats på marknaden, om man får tro trendspanarna: köttbullar, hamburgare, korv, lasagne, köttfärssås med mera – alltså beredda livsmedel som ”döljer” för ögat att det i själva verket är syrsa, mjölbaggslarv eller silkeslarv (eller liknande matinsekter) som maten är gjortd av. Att äta insekter ter sig osmakligt för många i vår del av världen, men faktum är att två miljarder människor redan har insekter som stapelvara i sin kost. De är näringsrika, fettsnåla och relativt enkla och billiga att odla. Dessutom är de hållbara ur ett ekologiskt perspektiv. Smaken? Beror på art, men syrsa och en del larver smakar nötaktigt. Inte alls kyckling, som en del kanske kan få för sig.

Odlat kött

Istället för att föda upp och slakta hela djur när vi ändå bara är ute efter musklerna, så har någon kommit på att det väl då är bättre att odla just muskelväv i lab. Tekniken gör framsteg, men det kommer att dröja länge innan vi provar den första köttbiten inhandlad på restaurang eller butik.

3D-printat kött

Med hjälp av lager på lager-principen med en cell eller en molekyl i taget kan man idag printa ut det mesta. Men det kommer att dröja innan 3D-printat kött finns i affärerna. Denna produkt finns bara på experimentstadiet än så länge, och det betyder att det i dagsläget är mycket dyrt och tar orimligt lång tid att framställa.

Källa: Näringsfysiolog Anki Sundin

 

Anki tipsar!

syrsa
Syrsmjöl

Mjölet som är gjort på syrsor kan användas istället för eller som komplement till vanliga mjölsorter för att öka proteinhalten. Utmärkt att baka bröd och pannkakor på med en neutral till nötaktig smak. Syrsa som ingrediens i proteintillskott finns sedan ett par år tillbaka, och i USA är insektodling en guldmarknad i sitt vardande. Det märks tydligt på att antalet företag som säljer insektsbaserade produkter blir fler och fler, och det finns till och med konsultfirmor som hjälper dig att starta upp din egen storskaliga odling.