Bild: Oumph, Vardagspuls, Arla Köket
 

De allt fler goda köttfria alternativen

Näringsrikt, gott, klimatsmart och djurvänligt

Supen på pulled pork eller köttfärssås? Men ändå vill äta klimatsmart, nyttigt och etiskt? Det mesta går faktiskt att ersättas med vegetariska alternativ. I takt med att allt fler väljer bort kött eller äter mindre av det kommer också fler alternativa livsmedel. Här har vi listat flera goda och hälsosamma köttfria rätter!

Publicerad 2016-01-29 | Vardagspuls

Oumph

Det relativt nya alternativet som syns på allt fler ställen är ett bönbaserat livsmedel som är gjort på sojabönor. Ambitionen med oumph har varit att efterlikna kött till smak och konsistens, och enligt många har produkten lyckats med det. Oumph finns numera i flera livsmedelsbutiker och på en del snabbmatsställen.
Recept: Ulrika Brydlings pulled oumph med färskostkräm

Quorn

Quorn består av svamp och äggvita. Svamp är egentligen inte så proteinrikt, så i det här fallet är det faktiskt svampmycel, alltså ”rötterna” till svampen, som produkten är gjord av. Quorn kan exempelvis användas istället för köttfärs och som bas i vegetariska grytor, men finns också som biffar och korv.
Recept: Bianca och Tiffanys paradrätt med halloumi och quorn  

Tofu/sojabönsost

Tofu är en sojabaserad produkt, som passar utmärkt som proteinbas i inte minst wokade rätter, men även i grytor. Det är ganska smakneutralt, så det går att krydda precis efter tycke och smak.
Recept: Ulrika Brydlings tofuwok med grönsaker

Tzay

Om du är sugen på grillspett är tzay ett utmärkt alternativ. Produkten som är gjord på sojabönor passar bra att både trä på spett eller steka i pannan eller ugnen.
Recept: Tzatspett med yoghurt- och gurkröra

Seitan

Seitan är en glutenbaserad vetedeg som på restaurang brukar kallas ”mock duck” – falsk anka. Den är än så länge inte så vanlig i svenska butiker. Vetedegen är neutral i smaken och kan därför enkelt kryddas efter önskemål. Den fungerar exempelvis bra att användas som bas i grytor, gratänger och liknande, eller som en hel biff.

Kinafärs

Kinafärs är ett utmärkt alternativ i grytor. Det är en vetebaserad produkt som även innehåller svamp, bambuskott och sojabönor. Färsen kan exempelvis användas som bas i grytor, gratänger och liknande eller i stället för köttfärs.

Tempeh

Tempeh är fermenterad/jäst tofu – och är gjord på sojabönor. Produkten finns i flera olika skepnader och kan användas som exempelvis hel biff eller strimlade bitar i wok.

Vegetariska rätter hyllas

I dag finns det faktiskt till och med en vegetarisk dagen – den firas 1 februari varje år. Även internationellt firas vegetariska rätter – den 1 oktober firas den Vegetariska världsdagen. Dagarna uppmärksammar fördelarna med en vegetarisk livsstil – bra för både milj, hälsa och djuren.

Och de köttfria alternativen växer – i framtiden kan vi nog se många fler goda och hälsosamma alternativ till köttet! Har du något bra tips på köttfria rätter? Mejla oss på webb@vardagspuls.se

 

MER:

PT-Leila: Variera färgen på dina grönsaker

Sponsrat Bättre maghälsa-bloggen: Godaste vegobiffarna 

Källor: Anki Sundin, näringsfysiolog, vegetariskadagen.n.nu, vegetarian.se

Framtidens köttalternativ

Matspanaren Lennart Wallander om framtidens miljösmarta val – insekter:

 
Insekter

Det kommer att dröja innan vi ser första syrsburgaren i Sverige, men det är i den formen som insekter kommer att börja ta plats på marknaden, om man får tro trendspanarna: köttbullar, hamburgare, korv, lasagne, köttfärssås med mera – alltså beredda livsmedel som ”döljer” för ögat att det i själva verket är syrsa, mjölbaggslarv eller silkeslarv (eller liknande matinsekter) som maten är gjortd av. Att äta insekter ter sig osmakligt för många i vår del av världen, men faktum är att två miljarder människor redan har insekter som stapelvara i sin kost. De är näringsrika, fettsnåla och relativt enkla och billiga att odla. Dessutom är de hållbara ur ett ekologiskt perspektiv. Smaken? Beror på art, men syrsa och en del larver smakar nötaktigt. Inte alls kyckling, som en del kanske kan få för sig.

Odlat kött

Istället för att föda upp och slakta hela djur när vi ändå bara är ute efter musklerna, så har någon kommit på att det väl då är bättre att odla just muskelväv i lab. Tekniken gör framsteg, men det kommer att dröja länge innan vi provar den första köttbiten inhandlad på restaurang eller butik.

3D-printat kött

Med hjälp av lager på lager-principen med en cell eller en molekyl i taget kan man idag printa ut det mesta. Men det kommer att dröja innan 3D-printat kött finns i affärerna. Denna produkt finns bara på experimentstadiet än så länge, och det betyder att det i dagsläget är mycket dyrt och tar orimligt lång tid att framställa.

Källa: Näringsfysiolog Anki Sundin

 

Anki tipsar!

Bild: Johnér
Syrsmjöl

Mjölet som är gjort på syrsor kan användas istället för eller som komplement till vanliga mjölsorter för att öka proteinhalten. Utmärkt att baka bröd och pannkakor på med en neutral till nötaktig smak. Syrsa som ingrediens i proteintillskott finns sedan ett par år tillbaka, och i USA är insektodling en guldmarknad i sitt vardande. Det märks tydligt på att antalet företag som säljer insektsbaserade produkter blir fler och fler, och det finns till och med konsultfirmor som hjälper dig att starta upp din egen storskaliga odling.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Lyxa till det!

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

Risgrynsgröt – som den smakade förr

MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.