Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Skippa hamburgaren och satsa på nyttig snabbmat istället Bild: Mostphotos

Glöm hamburgaren – satsa på den här snabbmaten i stället

Dietisten: ”Var inte rädd för att fråga efter andra alternativ”

Glöm allt vad heter pizza, hamburgare och tunnbrödsrullar. Den nya, och nyttigare, snabbmaten är här för att stanna. Vardagspuls dietist Jeanette Steijer tipsar om snabbmaten som är både god, nyttig och mättande.

Publicerad 2017-04-18 | Vardagspuls

Det första man tänker på när man hör ordet snabbmat är kanske inte att den är speciellt nyttig, men faktum är att det under det senaste året hänt något inom snabbmatssektorn.

– Det beror förstås lite på var man bor, men i de större städerna ploppar det upp ställen som erbjuder snabb lunchmat som är betydligt nyttigare än pizza och hamburgare, säger dietisten Jeanette Steijer.

Asiatisk snabbmat på tapeten

Koreansk snabbmat är något som blivit populärt under det senaste året. Den innehåller oftast mycket grönsaker, skaldjur eller magert kött.

– Överlag ser man nyttigare snabbmat som kommer från det asiatiska köket, däribland färska vårrullar, bi bim bap och kimchi. Ingen har väl heller kunnat missa de populära poké bowls, streetfood från Hawai, som innehåller till exempel rå lax, avokado, bönor, kyckling, alger och grönsaker, säger Jeanette Steijer.

För den som inte vill bekanta sig med den nya snabbmaten och föredrar klassiker som kebab finns det naturligtvis smarta val att göra.

– Istället för en kebab- eller falafeltallrik med pommes och bröd kan du välja salladsvarianten. Var inte rädd för att fråga efter andra alternativ när du ska beställa, säger Jeanette Steijer.

Plocksallader i mataffären

Något som blivit oerhört populär lunchmat de senaste åren är den sallad som du plockar själv i affären. Här kan du oftast välja mellan bönor, gröna bladgrönsaker, ägg, råkost, lax, tonfisk, linser, broccoli och morötter. Men ibland kan det bli lite för mycket av det goda även här.

– Om du vill tänka lite mer på ditt energiintag kan du skippa att ta allt för mycket av fetaosten, mozzarellan, dressingen, brödkrutongerna, nötterna och fröerna, säger Jeanette Steijer.

Var inte ”rädd” för sushi

Många känner sig lite skeptiska till att äta sushi till lunch eftersom de vill undvika det vita riset.

Men Jeanette Steijer tycker att det är lite överdrivet.

– Sushi innehåller rena råvaror och fet fisk, tofu och ibland avokado vilket är bra. Man ska inte vara så rädd för riset. Vi behöver kolhydrater och jämfört med mycket annan snabbmat är detta verkligen ett bra alternativ. säger Jeanette Steijer.

En hamburgare gjord på bra råvaror

Den som då och då vill njuta av en hamburgare ska förstås få göra det. Även på hamburger-fronten har det skett en förändring.

– Jag ser att snabbmatsrestaurangerna satsar allt hårdare på kvalitet. Man använder bättre kött, bättre råvaror och satsar på hemlagade dressingar och pommes frites, säger Jeanette Steijer.

Snabbmaten som du kan laga själv

Laga din egen snabbmat i stället för att köpa den. Bowls går utmärkt att göra i ordning kvällen innan, förvara i kylskåpet, och ta med till jobbet dagen därpå. Lycka till!

Grönkålsbowl med ost och rödbetskräm

Gör så här

Laxbowl med kimchiyoghurt

Gör så här

Asiatisk laxbowl med råris

Gör så här

Smoothiebowl med björnbär

Gör så här