Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
paprika nyttigast vardagspuls Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

Grön, röd, gul eller orange – vilken brukar du välja?

Vilken paprikafärg är din favorit? Låt de nyttiga näringsämnena avgöra nästa gång – och välj den gula. Men finast blir ju salladen eller rätten med fler färger förstås.

Publicerad 2016-08-15 | Senast ändrad 2018-01-24 | Vardagspuls

Paprikan kommer i många färger och varianter. Förutom de välkända gröna, röda, orangea och gula varianterna finns svarta, vita, lila och ljusgröna paprikor. Trots de olika färgerna är de alla varianter av samma art. Smaken kan också skilja sig, från de lite bittra gröna till de betydligt sötare gula och röda. Men det är inte bara smaken som skiljer dem åt.

Mer vitamin C än en apelsin

En sökning i Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas, som samlar näringsämnen hos mer än 2 000 svenska livsmedel, visar att den gula paprikan slår sina gröna och röda kusiner på flera punkter. Den gula paprikan innehåller mer C-vitamin, järn och kalium än de gröna och röda paprikorna. Dessutom innehåller den mer än tre gånger så mycket fibrer som den röda paprikan.

Kroppen behöver kalium för nerv- och muskelfunktionen och för att reglera blodtrycket medan järn behövs för attkroppen ska kunna transportera syre i blodet, bland annat.

Faktum är att gula paprikor innehåller hela tre gånger så mycket C-vitamin jämfört med apelsiner. Den gula varianten är klart bäst i paprikafamiljen på den här punkten, men även röda och gröna paprikor är bra C-vitaminkällor.

Behöver du inspiration? Här hittar du

Källa: Livsmedelsverket