Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
populäraste högtidsmaten midsommar jul Bild: Johnér

Här är de populäraste mathögtiderna

Sill är svenskarnas populäraste högtidsmat

Midsommar får se sig slagen av julen, som är är vår överlägset populäraste högtid – åtminstone sett till maten. Det visar en ny undersökning om mat och högtider.

Publicerad 2016-06-23 | Vardagspuls

En ny undersökning visar vilka som är de populäraste mathögtiderna i Sverige. Om man skrapar bort alla julklappar, danser kring stången, äggmålningar, snapsvisor och lustiga hattar och ser till det verkligt viktiga – vad som står på matbordet – finns det en överlägsen vinnare: julen.

De populäraste svenska mathögtiderna

1. Julen (51%)
2. Midsommar (19%)
3. Nyår (12%)
4. Kräftskivan (6%)
5. Påsk (4%)

Vegetariskt växer

Även om traditionerna står sig, till exempel tycker hälften att skinka, köttbullar och Janssons frestelse hör till högtiden, kan man se en del förändringar. Högtidsmaten blir alltmer vegetarisk, och främst bland kvinnor och de yngre tillfrågade. Var fjärde kvinna äter mer vegetariskt i dag än tidigare vid högtider. Men bara 13 procent av männen håller med.

– I fråga om att byta de klassiska köttfesträtterna mot vegetariska alternativ så syns en tydlig åldersskillnad, där de yngre, som inte levt ett liv med de klassiska festrätterna, är mer benägna att byta ut dem mot vegetariska. Det är tydligt att man präglas av sina festmaträtter, säger Richard Tellström.

Sillen mest högtidlig

Julen är favoriten för mer än hälften av de tillfrågade med midsommar på en ganska så avlägsen andra placering. Trots det är sillen, som äts vid flera högtider men som kanske starkast förknippas med midsommar, den populäraste högtidsmaten. Hela 65 procent av de tillfrågade förknippar just sill mest till högtider.

– Undersökningen visar tydligt att vi är en fiskätande nation när vi vill ge uttryck för våra traditioner, säger etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström, en av experterna som genomfört studien.

De populäraste svenska högtidsrätterna

1. Sill
2. Skinka
3. Köttbullar
4. Janssons frestelse
5. Ägg

Stora skillnader

Men det finns stora skillnader mellan olika delar av landet. Sillen har ett starkare fäste i södra Sverige medan kötträtter som revbensspjäll, skinka och grisfötter är populärare som högtidsmat i norra Sverige. Laxen uppskattas mest av stockholmare.

Även mellan olika åldersgrupper finns stora skillnader. Bland de unga är köttbullar populär högtidsmat medan många i den äldre generationen hyllar den gamla högtidsklassikern lutfisk.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Västerbottensost. Under 20-24 maj 2016 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor i åldrarna 15-74 år.