Bild: Johnér

Här är de populäraste mathögtiderna

Sill är svenskarnas populäraste högtidsmat

Midsommar får se sig slagen av julen, som är är vår överlägset populäraste högtid – åtminstone sett till maten. Det visar en ny undersökning om mat och högtider.

Publicerad 2016-06-23 | Vardagspuls

En ny undersökning visar vilka som är de populäraste mathögtiderna i Sverige. Om man skrapar bort alla julklappar, danser kring stången, äggmålningar, snapsvisor och lustiga hattar och ser till det verkligt viktiga – vad som står på matbordet – finns det en överlägsen vinnare: julen.

De populäraste svenska mathögtiderna

1. Julen (51%)
2. Midsommar (19%)
3. Nyår (12%)
4. Kräftskivan (6%)
5. Påsk (4%)

Vegetariskt växer

Även om traditionerna står sig, till exempel tycker hälften att skinka, köttbullar och Janssons frestelse hör till högtiden, kan man se en del förändringar. Högtidsmaten blir alltmer vegetarisk, och främst bland kvinnor och de yngre tillfrågade. Var fjärde kvinna äter mer vegetariskt i dag än tidigare vid högtider. Men bara 13 procent av männen håller med.

– I fråga om att byta de klassiska köttfesträtterna mot vegetariska alternativ så syns en tydlig åldersskillnad, där de yngre, som inte levt ett liv med de klassiska festrätterna, är mer benägna att byta ut dem mot vegetariska. Det är tydligt att man präglas av sina festmaträtter, säger Richard Tellström.

Sillen mest högtidlig

Julen är favoriten för mer än hälften av de tillfrågade med midsommar på en ganska så avlägsen andra placering. Trots det är sillen, som äts vid flera högtider men som kanske starkast förknippas med midsommar, den populäraste högtidsmaten. Hela 65 procent av de tillfrågade förknippar just sill mest till högtider.

– Undersökningen visar tydligt att vi är en fiskätande nation när vi vill ge uttryck för våra traditioner, säger etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström, en av experterna som genomfört studien.

De populäraste svenska högtidsrätterna

1. Sill
2. Skinka
3. Köttbullar
4. Janssons frestelse
5. Ägg

Stora skillnader

Men det finns stora skillnader mellan olika delar av landet. Sillen har ett starkare fäste i södra Sverige medan kötträtter som revbensspjäll, skinka och grisfötter är populärare som högtidsmat i norra Sverige. Laxen uppskattas mest av stockholmare.

Även mellan olika åldersgrupper finns stora skillnader. Bland de unga är köttbullar populär högtidsmat medan många i den äldre generationen hyllar den gamla högtidsklassikern lutfisk.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Västerbottensost. Under 20-24 maj 2016 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor i åldrarna 15-74 år.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!