Dietisten Jeanette Steijer ger råd om hur du förvarar mat för att den ska hålla längre. Från Vardagspuls den 17 november.

Dietisten: Så får du maten att hålla längre

Sluta slösa med Jeanette Steijers hållbarhetstips

Hur länge håller maten egentligen? Och hur är det med buckliga konserver? Dietisten Jeanette Steijer ger råd om förvaring av mat och matens hållbarhet.

Publicerad 2015-11-17 | Vardagspuls

Dietistens blogg: Så slänger du mindre mat

 

johan: Hur är det med buckliga konserver. Kan man äta eller inte?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Johan,
Jo man kan äta buckliga konserver så länge det inte gått håll på burken och kommit in luft. Däremot ska man ej förvara mat i en öppnad konservburk utan lägga över det i en annan behållare.

18:13, 17 November 2015

Jessica från Göteborg : Tänkte bara ge ett tips: om man vill kolla om ett ägg inte är dåligt utan att knäcka det, så kan man känna med tungan på ändarna. Den ena ska kännas varm och den andra ska kännas kall.

18:16, 17 November 2015

Fyndletaren: Jag hittar ofta matlådor längst in i kylen som jag har glömt bort. det är ju färdig mat och inte livsmedel. hur vet jag om det är ok att äta?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Fyndletaren,
Ja det beror nog mer på hur länge de gömt sig därinne :-) Dofta och smaka lite innan du äter och känns det bra värm upp det ordentligt innan du äter.

18:16, 17 November 2015

Sophie: Hur farligt är det att vakuumförpackningen på t.ex. lax har släppt? Skillnad på kaffebönor som också har vakuum?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Sophie,
Laxpaketet skulle jag inte köpa men om det hänt hemma vara uppmärksam på hur den luktar innan jag tillagar det. Kaffet är inget fara men det handlar mer om att smaken och doften försvinner fortare när vacumet släppt.

18:19, 17 November 2015

Emelie: Hur är det med ost egentligen? Jag är uppvuxen med att bara hyvla bort mögel och fortsätta äta men har även nu hört att man måste skära bort flera centimeter.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Emelie,

Ja, ca en centimeter skulle jag skära bort från osten för säkerhets skull!

18:21, 17 November 2015

Mia: Hej. Mitt tips är att spara alla 'slattar' av köttfärs och frysa in. Sen tar jag upp det och kokar om med tomatpuré och kryddor och lägger i en lasagne.

18:23, 17 November 2015

Katten: Mitt tips, vad gäller förvaring av lök, potatis o s v. är att ha kvar dem i plastpåsen men lägga in en bit kraftigt hushållspapper el tidningspapper. Det absorberar fukten, som uppstår när man har dem i kylen, bra o livsmedlet håller längre.

18:23, 17 November 2015

Ronja: Hur förvarar man bäst morötter, babyspenat och ruccola?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Ronja,
Låt dessa grönsaker gärna ligga kvar i plastförpackningen när du lägger in dem i kylen - kanske göra lite hål på morotspåsen så lite fukt kan släppas ut om den ska ligga länge.

18:24, 17 November 2015

Sofia: Jag har hört att man inte ska förvara mejeriprodukter som mjölk och grädde i kylskåpsdörren eftersom de får sämre hållbarhet då, är det så? Vad är lämpligt att förvara i kylskåpsdörren?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Sofia,
Det är bättre att förvara dem längre in i kylen där man är säker på att de är så kallt som de ska vara ca 4-5 grader. Det kan ibland vara lite högre temperatur i dörren. Där kan man ha ketchup, senap, juice, derssingar osv.

18:27, 17 November 2015

sandra: En gammal limpa som börjar bli hård slänger många den. Krossa den i stället o gör ströbröd☆

18:27, 17 November 2015

jimmy: Hur förvararman bäst avocado för att hålla sig fräch länge

Jeanette Steijer, dietist: Hej Jim,
Bäst avocado får du om då låter den mogna i rumstemperatur och när den är mogen kan du lägga in den i kylen för att den ska hålla lite längre.

18:28, 17 November 2015

Ekman: Vårt tips kring förvaring av ägg. Ägg förvaras ju inte i kyl då man köper dem så därför förvarar vi inte dem i kylen hemma heller... Dessutom så är dom betydligt enklare att skala då dom har kokats. Då dom förvaras i kylen så sitter skalet fast i ägget på ett helt annat sätt.

18:30, 17 November 2015

Tina : Kan man frysa smör?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Tina,
Det kan man absolut - gör t.ex ett kryddsmör om du har färska kryddörter kvar. Rulla in i plast till en rulle, frys och ta sedan upp och skär i lämpliga bitar eller använd i sås.

18:31, 17 November 2015

Caroline: Hej. Jag såg att du ställde äggen i mitten/längre ner i kylen. Ska dom stå där eller blev det bara så? Tänkte på att man på nyare kylskåp har en "ägghylla" högst upp.

Jeanette Steijer, dietist: Hej Caroline,
Ja det blev lite så :-) Äggen är ju ganska tåliga och kan förvaras i dörren eller där det passar i kylen. Som vi pratade om så kan ägg hålla sig mycket längre i kylen än det datum som anges på ägget så det är inte så känsligt för var du placerar det i kylskåpet.

18:35, 17 November 2015

Marie: Hur förvarar man mjukt bröd bäst? I kyl eller rumstemperatur?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Marie,
Mjukt bröd förvaras faktiskt bäst i rumstemperatur. I kylen blir det fort tråkigt och torrt.

18:36, 17 November 2015

Anita: Tips för äggkokning! Lägg de nykokta äggen i kallt vatten och ställ i kylen, gärna över natten, de blir mycket lättare att skala!

18:37, 17 November 2015

Lisa: Hur förvarar man champinjoner bäst och hur lång hållbarhet är det på dem?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Lisa,
Dem förvarar du bäst i kylen i grönsakslådan. Blir det lite brunt eller ser dåligt ut på champinjonerna så kan du lätt skära bort det och använda resten!

18:39, 17 November 2015

Lars: En sak där jag helt medvetet gör "fel" är när det gäller förvaring av bananer. Jag vet att de ska förvaras i rumstemperatur, men då tycker jag att de blir mjuka, vama och allmänt ofräscha då. Därför förvarar jag dem i kylen. Jag tycker helt enkelt bättre om dem när de är kalla och hårda och ger lite tuggmotstånd. Vad är det då som är "fel" med detta?

Jeanette Steijer, dietist: Hej Lars,
Det är inget "fel" på detta utan nog mer en fråga om smak! :-)

18:41, 17 November 2015

Anita: Mia det är alltid roligt med dina inslag i Vardagspuls

18:43, 17 November 2015

Lilla Hästhamar: Ett bra tips är att fixa en påse i frysen med bra förslutning och efter hand fylla på med rester, sörgåspålägg,stek, köttrester vartefter. Efter ett tag är den lagom fylld till världens godaste pytt i panna. Äggen ska vara minst 14 dagar för att vara som användbarast, temperaturen har nog inte så stor betydelse bara den är jämn under förvaringen.

18:43, 17 November 2015

sandra: Hej Marie om du köper mjukt bröd i en pappers påse så ska du lägga det i en plastpåse när du kommer hem. Då håller det sig mjukt längre har jag hört. Lycka till.

18:43, 17 November 2015

Amanda S: Blir småkakor eller julgodis dåliga? Isåfall hur fort ungefär? till exempel om man ska baka till julklapp!

Jeanette Steijer, dietist: Hej Amanda,
Det tar ganska långt tid innan sådant blir dåligt då de innehåller så mycket socker som är konserverande. Då kan det mer handla om att det blir lite torrt eller tråkigt om det går för lång tid. Men försök att förvara dem svalt intill du ska ge bort dem.

18:45, 17 November 2015

Birgitta: Hej, vill bara tips om morötter och förvaring, lägg ett ark hushållspapper i påsen, den tar upp fukten. Lycka till

18:48, 17 November 2015

Anita: Om du ska byta dina vitvaror i köket, köp två delade kyl/frys och sätt temperaturen på sval i den ena kylen! Perfekt skafferi....

18:48, 17 November 2015

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!