Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Dietisten tipsar om bra mellis Bild: vardagspuls

Dietistens goda mellis-tips

Dietisten Annika Unt Widell tipsar om gott, nyttigt mellanmål. Så här gör du.

Publicerad 2015-09-01 | Annika Unt Widell

Banana waffle – toast med banan och kanel

Du behöver ett mackjärn. Bre smör på toastbröd (nyckelhålsmärkt). Slanta en mogen krav-banan, lägg slantarna mellan brödskivorna och dutta över kanel. Kläm ihop och grilla i mackjärnet. Jordgubbssmoothie Du behöver en blender eller mixerstav. Lägg en näve frusna jordgubbar i botten, en matsked florsocker eller honung (kan uteslutas) och häll på 5 dl mjölk. Mixa först långsamt sedan snabbt ca 20 sek. Drick genast.

Fruktsallad med egenrörd vaniljyoghurt

Skär till en sallad på små bitar av dina favoritfrukter, t ex apelsin, äpple, vattenmelon, banan eller annat, välj gärna krav. Rör ihop yoghurt med lite florsocker och vaniljsocker.

Ostsushi

Lägg oststavar och gurkstrimlor i smörat tunnbröd, rulla ihop. Skär till ätvänlig kortare längd, gärna lite snyggt på snedden.

Lyxmüsli med fil – egengjord med krisp och kokos

Gör en rejäl sats egen müsli, söta med honung och smaksätt med t ex kokos eller ekologiska aprikoser, äpplen eller torkade blåbär. Väljer du russin så ta ekologiska, russin är ofta hårt besprutade. Servera fil eller yoghurt till, och lyxa till det med färsk frukt eller bär i botten. Du behöver 4 dl havregryn 4 dl rågflingor 1/2 dl linfrön 1/2 tsk vaniljsocker 1 krm salt 2-3 msk honung 1 msk rapsolja el. flytande smör/rapsolja 1 dl hett vatten Smaksättning, t ex något av följande: 1 dl rostad mandel, krossad med mortel 1/2-1 dl pumpafrön eller solrosfrön 1/2-1 dl russin eller torkade aprikoser skurna i bitar Gör såhär Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ut olja och honung i det heta vattnet, så att honungen löser upp sig. Blanda ner vätskan i bunken med grynblandningen och rör om ordentligt tills det liknar en smuldeg. Sprid ut jämnt på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Grädda ca 30 minuter och rör om då och då, så muslin får en jämnt gyllenbrun färg. Låt svalna och lägg muslin i en tät burk. Smaksätt med rostad mandel, kokosflakes eller torkad frukt som russin eller aprikoser.