Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vardagspuls Sofia Antonsson Jeanette Steijer lyx Bild: Vardagspuls

Det här väljer dietisterna när de lyxar till det

”Det finns inget jag inte skulle unna mig”

Vi frågade våra dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vad de väljer att äta och dricka när de ska unna sig något extra gott på helgen eller till fest – och vad de absolut inte skulle stoppa i sig.

Publicerad 2016-04-06 | Senast ändrad 2016-12-28 | Vardagspuls

De är experter på vilken kost som är bra för din hälsa. Men vad väljer dietisterna att äta och dricka när de själva ska helglyxa? Och finns det någonting som de absolut inte skulle stoppa i sig, trots att de tycker det är gott..?
Sofia Antonsson är dietist med särskild inriktning mot IBS och känsliga magar. När hon ska lyxa till det på helgen tänker hon på att välja mat som är just skonsam mot magen.
– Jag äter skaldjur som krabba, kräftor och räkor eller löjrom när jag ska lyxa till det. Skaldjur är nyttigt, bra för magen och rikt på mineraler. Dessutom kan man äta mycket utan att få i sig mycket kalorier, säger Sofia Antonsson.

Undviker chark

Men det finns några saker som hon väljer bort även i festliga sammanhang. Bland annat gluten och charkprodukter.
– Jag äter sällan fikabröd, dels för att jag undviker gluten men också för att det inte tillför något som kroppen behöver.
– Jag äter inte heller korv och charkprodukter i onödan, till exempel på smörgåsen, utan väljer mina tillfällen där med tanke på hälsan. När jag väl äter sådant äter jag mindre och väljer bra charkprodukter, säger Sofia Antonsson.

Väljer inte bort något

Jeanette Steijer, också dietist, är däremot inte så nogräknad när det är dags för att unna sig något extra. Men hon väljer sina tillfällen och anpassar mängden.
– Det finns inget jag inte skulle unna mig om jag verkligen vill ha det. Att unna sig innebär för mig att jag tar ett medvetet val om att jag just då ska äta det jag verkligen vill ha. Då kan jag tänka på att ta mindre av det istället, säger Jeanette Steijer.
Hon äter gärna plockmat och dricker mousserande vin till. Liksom för Sofia Antonsson står skaldjur, löjrom och parmaskinka högt i kurs eftersom det är magert och proteinrikt.
– Vi ska inte äta för mycket processat kött men lite god skinka kan man unna sig ibland. Dessutom brukar jag göra en röra på kronärtskockor, olivolja, en klick crème fraiche och avokado eller kikärtor. Gott på surdegsbröd! Både oliver och avokado innehåller dessutom bra fett, säger Jeanette Steijer.

Lyxigt och nyttigt till nyårsmiddagen

Recept på Arla.se: Skaldjursplatå med två enkla såser