Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Martin "E-type" Eriksson och Kristin Kaspersen i Vardagspuls kök den 9 september.

E-types paradrätt: Hövding Janssons frestelse

4 portioner

Martin "E-type" Ericsson bjuder på ett favoritrecept: en slags vikingavariant på en klassisk Janssons frestelse.

Publicerad 2015-09-02 | Vardagspuls

Ingredienser:

400 g rättika eller kålrabbi

2 dl grädde

200 g färskost

2 stora gula lökar

100 g anjovis

1 msk mandelmjöl

50 g smör

Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva rättikan/kålrabbin tunt.
  3. Gör sedan stavar av den, några millimeter breda.
  4. Koka dem i rejält saltat vatten ca 8 minuter.
  5. Skala och skär löken tunt och stek den försiktigt men länge i smör så den mjuknar, men utan att få färg.
  6. Blanda samman färskost och grädde samt anjovis – både spad och filéer (du kan klippa dem lite om du vill ha mindre bitar).
  7. Salta och peppra.
  8. Lägg rättikan/kålrabbin i en form med höga kanter och häll över gräddblandningen.
  9. Blanda runt, strö över mandelmjöl och hyvla några smörskivor (med till exempel en osthyvel) på toppen.
  10. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter.