Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Falafel på gula ärtor med myntayoghurt

4 portioner

Vego-måndag med Christian Hellberg! Här är receptet på falafel gjord på gula ärtor serverade med myntayoghurt, fetaost och goda grönsaker.

Publicerad 2016-02-03 | Christian Hellberg

Ingredienser:

2 dl turkisk meze matyoghurt

½ dl hackad färsk mynta

2 dl kokta gula ärter

1 hackad vitlöksklyfta

1 tsk spiskummin

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk potatismjöl

3 msk smör- & rapsolja

1 hackad rödlök

1 dl hackad bladpersilja

8 pitabröd

1 röd strimlad paprika

1 grön strimlad paprika

1 förpackning salladskrasse

150 g fetaost

1 tsk sesamolja

saften från en citron

Gör så här

  1. Rör ihop matyoghurt och finhackad färsk mynta. Smaka av med lite salt och peppar och ställ sedan kallt.
  2. Mixa de kokta gula ärtorna i en mixer eller en blender tillsammans med hackad vitlök, spiskummin, sesamolja, citronsaft, salt, peppar, potatismjöl och 1 msk smör- & rapsolja.
  3. Hacka persilja och skala och hacka rödlöken. Vänd i dessa i smeten.
  4. Forma smeten till ca 16 bullar. Platta till och stek på medelvärme i resten av smör- & rapsoljan ca 5 min.
  5. Servera falafeln i pitabröd med myntadressing, strimlad paprika, smörgåskrasse och smulad fetaost.