Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Härlig helg-falafel

4 portioner

Ett bra tips är att steka kikärtsbollarna, istället för att fritera dem.

Publicerad 2015-04-17 | Christian Hellberg

Ingredienser:

250 g kokta kikärtor

1 silverlök, skalad och hackad grovt

1 klyfta vitlök, riven

½ dl hackad persilja

3-4 msk smör

1 tsk harissapasta

1 msk spiskummin

½ dl koriander, färsk

Juice från ½ citron

1 huvud isbergssalladsblad eller huvudsallad

2 dl mezeyoghurt

½ gurka skalad

½ röd chili

Skal och juice från 1 lime

6-8 fefferonis

1 rödlök, skalad

3-4 kvistar mynta

1 dl mandlar, skalade

Salt

Smör till stekning

Gör så här

  1. Mixa kikärtorna i mixer tillsammans med lök, vitlök, persilja, koriander, smör och harissa. Smaka av med salt, citron. Forma små plättar eller bollar och stek i smör.
  2. Strimla gurka och chili fint och blanda med mezeyoghurten. Smaka av med limejuice
  3. Om smeten bli för lös, vänd i lite maizena. Servera falafelplättarna i blad av isbergsallad.
  4. Strimla lök, mynta och fefferonis.
  5. Rosta mandlarna i en torr stekpanna och smaka upp med salt. Låt svalna.
  6. Blanda samman med lök, mynta och fefferonis.