Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
färsk laktosfri mjölk från arla Bild: Arla, Johnér

Laktosintolerant? Njut av en ännu godare mjölk

Arla först med att lansera färsk laktosfri mjölk

Ett glas kall mjölk, gott för stora och små.
Som ett av de första mejeriföretagen i världen, lanserar Arla nu en färsk laktosfri mjölk – som smakar precis som den vanliga mjölken.
En god nyhet för laktoskänsliga små, och stora, magar.

Publicerad 2016-09-15 | Arla

I Sverige beräknas 4 till 10 procent av den vuxna befolkningen vara laktosintoleranta. Enligt en studie som tidigare lagts fram vid Örebro Universitet, kan så många som upp till 14 procent av Sveriges befolkning vara drabbade.

Att vara laktosintolerant innebär inte att man är allergisk mot laktos, alltså mjölksocker, utan att man har svårt att bryta ner det i tunntarmen på grund av en lägre nivå av laktas, det enzym som kroppen använder för att sönderdela mjölksockret. Det är alltså inte farligt att som laktosintolerant konsumera mjölk, men man kan drabbas av magproblem av olika grad.

Arla har tillverkat färsk mjölk i över 100 år. Och i takt med att efterfrågan på laktosfria produkter ökar lanseras nu Färsk laktosfri mjölkdryck som avnjuts som vilken mjölk som helst.

– Vi är mycket glada över att nu kunna erbjuda en färsk laktosfri mjölk som är precis lika god som vanlig färsk mjölk, säger Maria Lindholm, Product Manager på Arla.

Här på Vardagspuls har det skrivits mycket om laktosfria alternativ och hur den som har känslig mage ska tänka. Viktigt är dock att den som däremot är allergisk mot mjölkprotein måste avstå från alla mejeriprodukter.

Vid framställningen av laktosfri mjölk filtreras först en del av laktosen bort. Resten bryts ned med hjälp av laktasenzym. Sedan homogeniseras och lågpastöriseras mjölken, innan den packas och distribueras på samma sätt som ordinarie färsk mjölk.

Den nya färska laktosfria mjölken finns i handeln nu.