Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
vårrullar Bild: Vardagspuls

Vietnamesiska färska vårrullar

4 portioner

Färska vårrullar fyllda med risnudlar, räkor, grönsaker och kryddor. De tillhörande dipperna, en vietnamesisk Nuoc cham dippsås och en god sesamdipp, kan du förbereda dagen innan.

Publicerad 2016-02-25 | Christian Hellberg
 

Ingredienser:

Nuoc cham dippsås:

1 röd chili

1 skalad vitlöksklyfta

5 msk strösocker

½ dl kokande vatten

½ dl fisksås

saften från 2 lime

Sesamdipp:

2 dl smetana

1 tsk sesamolja

1 tsk finriven ingefära

1 tsk chilisås

2 krm salt

2 krm svartpeppar

Färska vårrullar:

150 g risnudlar, smala

1 kg färska räkor med skal

5 salladslökar

½ kruka mynta

½ kruka koriander

2 morötter, skalade

1 gurka, skalad, urkärnad

16 stora rispapper

2 dl isbergssallad

Vegetariskt alternativ

Byt ut räkorna mot 100 g fast tofu

Gör så här

  1. Nuoc cham dippsås: Kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken.
  2. Blanda i en skål tillsammans med socker och nykokat vatten.
  3. Tillsätt fisksås och limejuice och rör till sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sesamdipp: Blanda alla ingredienser i en bunke. Ställ svalt i ca 30 minuter så sätter sig smakerna lite mer.
  5. Vårrullar: Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola nudlarna i kallt vatten, låt rinna av och klipp dem i mindre bitar.
  6. Skala räkorna, skiva salladslöken och plocka bladen av örterna.
  7. Skär de skalade morötterna och gurkan tunt i cirka 5 cm långa strimlor.
  8. Lägg en kökshandduk på en skärbräda. Blöt ett rispapper i taget i ett fat eller skål med varmt vatten.
  9. Lägg rispappret på handduken, vik handduken över och sug upp överflödigt vatten. Dra ut rispappret i alla kanter så att det blir slätt.
  10. Lägg nudlar, räkor, morötter, gurka och örter i ena änden av pappret. Vik in sidorna över fyllningen och rulla till en rulle. Om de går sönder kan du lägga ett nytt blött rispapper runtom.
  11. Rulla cirka 16 stycken rullar. De som är klara kan vänta på en tallrik med en fuktad kökshandduk över.
  12. Skär de färska vårrullarna i mindre munsbitar eller servera som hela rullar. Ät med fingrarna och dippa i såserna.