Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Ulrika Brydling visar hur man rullar sina egna färska vårrullar med rispapper. Från Vardagspuls den 10 april.

Färska vårrullar med rostas och rädisor

4 portioner

Lättlagad, frisk och lyxig snabbmat med inspiration från öst. Passar perfekt till
fredagsmyset!

Publicerad 2015-04-08 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

250 g rostas eller 100 g shiitakesvamp som vegetariskt alternativ

50 g risnudlar

½ dl strösocker

½ dl risvinäger

rispapper

1 kruka koriander

1 kruka mynta

2 lime i klyfor

6 rädisor i tunna skivor

smör

salt

Dippsås:

1 msk strösocker

2 msk risvinäger

2 msk fisksås (alt 1msk fisksås och 1 msk ostronsås)

Saft från ½ lime

1 vitlöksklyfa, skalad och finhackad

1 röd chili, finhackad

1–2 msk vatten

20 saltade eller osaltade jordnötter, finhackade

Alternativ dippsås:

1 dl yoghurt

1 lime, saften

Hackad chili och koriander efter smak

Salt

Gör så här

  1. Blanda socker och vinäger rör till sockret löses upp. Blanda ner fisksås, lime, vitlök och chili. Späd med vatten om smaken känns för skarp. 
  2. Blanda ner jordnötterna och låt dra 10 minuter. 
  3. Låt köttet få rumstemperatur.
  4. Stek det, eller svampen, om du valt det alternativet, sedan i smör i en het panna runt om så det får fin stekyta men inte genomsteks. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila.
  5. Koka upp en kastrull med vatten, salta lätt och lägg ner nudlarna. 
  6. När nudlarna är mjuka, efter ett par minuter, häll över det varma vattnet i en ugnssäker form och skölj nudlarna med kallt vatten.
  7. Blanda socker och vinäger i en kastrull och värm tills sockret löses upp.
  8. Slå blandningen över nudlarna och rör om. 
  9. Ta upp rostas, eller svampen, och skär den i tunna skivor tvärs över fibrerna. 
  10. Lägg ett rispapper i taget i den ugnssäkra formen med vattnet från nudelavkoket och låt dra cirka 30 sekunder.
  11. Lägg sedan rispappret på en tallrik och grunda med lite nudlar. Lägg sedan på lite kött, koriander, mynta och rädisor och pressa till sist över lime.
  12. Vik runt rispappret, förslut ändarna och lägg på ett fat. 
  13. Dippa i såserna och njut.
  14. Gör den alternativa dippsåsen så här: Blanda ihop alla ingredienser och servera som alternativ.