Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Äggklassiker med modern twist

Publicerad 2015-03-27 | marten@vardagspuls.se

Pocherat ägg
4 st ägg
1 liter vatten
1 msk ättika
1 tsk salt

Gör så här:
Koka upp vatten och häll i ättika och salt. Sänk temperaturen på plattan. Knäck äggen i en bunke. Vispa upp en virvel i ättikavattnet och häll sedan försiktigt ner äggen en i taget. Låt sjuda några minuter och ta upp äggen med hålslev. Skär bort ojämna kanter på de pocherade äggen så de blir snygga.

Tillbehör
1 broccoli
½ chili
200 g fetaost
1 avokado
½ liter spenat eller andra salladsblad tex ruccola, machesallad eller mangold
Olivolja
3 kvistar bladpersilja
Salt och peppar.

Gör så här:
Dela broccolin I mindre buketter och skär stjälken I bitar. Skiva chilin. Fräs broccoli och chili i olivolja några minuter. Vänd i smulad fetaost och ta från plattan. Dela och gröp ur avokadon och skär i bitar. Vänd avokado, broccoli och spenaten i lite olivolja, salt och peppar och lägg upp på tallrik. Toppa med pocherat ägg och ev några kvistar bladpersilja

Ägghalvor fyllda med äpple och curry
4 ägg
1 äpple
½-1 msk curry
½ dl färskost
Lite olivolja
Lite örter

Gör så här:
Koka upp äggen, lägg på lock, stäng av plattan och låt ligga 10 minuter. Skölj i kallt vatten och skala. Dela äggen på längden och gröp ur gulan. Tärna äpplet fint och fräs det i lite olja och curry. Blanda äpplet med färskost och den urgröpta äggulan. Lägg tillbaka i ägghålen och garnera med örter.

Ägghalvor med lax och citron
4 ägg
100 g kallröktlax
1 st citron
½ dl färskost
Dill för garnering

Gör så här:
Koka upp äggen, lägg på lock, stäng av plattan och låt ligga 10 minuter. Skölj i kallt vatten och skala. Dela på längden och gröp ur gulan. Hacka laxen och blanda med finrivet citronskal, den urgröpta gulan, färskost och lite hackad dill. Lägg tillbaka i ägghålen och garnera med dill.

Äggröra i äggskal
Ca 12 skal
12 ägg
1 dl grädde
Salt och peppar
Lite smör eller olja

Gör så här:
Knäck äggen och spara äggskalen. Blanda de knäckta äggen med grädde och lite salt. Häll i medelvarm panna med smör/olja och vänd runt då och då till krämig röra.
Fylll sedan de ursköljda tomma äggskalen med äggröran

Smaksättning och topping:
Anjovis- dill- hackad gräslök
Hackad gräslök och toppa med sikrom
Finrivet citronskal och lite chiliräkor
Vårens primörer - nässlor, kirskål, sparris mm