Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Därför är fisk så hälsosamt

Poké bowls, fishcakes eller casserole

Äter du tillräckligt med fisk? Visste du att både hjärna, hjärta och skelett mår bra av fiskens näringsämnen. Men ibland kan det vara svårt att komma på bra fiskrecept. Här är 5 läckra fiskrätter.

Publicerad 2017-10-17 | Vardagspuls

Fisk innehåller omega-3 och D-vitamin. Omega-3 fettsyran är viktig för hjärnan. Den reparerar och tillverkar nya hjärnceller och skyddar hjärnan från att åldras alltför snabbt, den skyddar också mot blodpropp och hjärt-och kärlsjukdomar. D-vitaminet i sin tur hjälper kroppen att ta upp kalcium och fosfor som bidrar till att stärka vårt skelett och våra muskler.

Bra för hjärnan

Fiskarna skiljer sig åt en del när det handlar om nyttigheter. Sill, makrill, sardiner, böckling, ål och lax innehåller mycket av Omega-3. Medan D-vitaminrik fisk är aborre, gös, skarpsill, sardin, makrill och lax. Visste du förresten att fisk är den näst bästa källan till D-vitamin efter solen.
Andra viktiga vitaminer och mineraler som vi får i oss tack vare fisken är jod, selen och zink.

Så vet du om fisken i fiskdisken är färsk.

 

Fem fina fiskrätter

Bakad hälleflundra med jordärtskockspuré

Fantastisk god och vacker rätt med äpplen och syltade trattisar som passar perfekt ihop med fisken och den lena jordärtskockspurén. Receptet har skapats av Årets KOCK 2012, Klas Lindberg.
Här är receptet

Casserole med torsk och musslor

Den här fiskgrytan är galet god. Perfekt som bjudrätt tillsammans med pressad potatis eller ett gott bröd till.
Här är receptet

Knapriga fishcakes med ost och lime

Pankopanerade små fishcakes har en asiatisk smak. Servera tillsammans med glasnudlar eller en fräsch och krispig gurksallad.
Här är receptet

Läcker lax i folie

Fisk i folie är nyttigt, gott och supersmidigt. Laxen får mycket smak i sitt lilla paket samtidigt som du slipper stekos i köket. Servera med kokt potatis, grönsaker och kryddsmör.
Här är receptet

Poké bowl med sojamarinerad tonfisk

Alla vill äta hälsosamma Poké bowl, trendsalladen från Hawaii som fullkomligt exploderat i popularitet det senaste året. Och det är inte konstigt när man mixar så många godsaker i en och samma skål! Gillar du inte tonfisk så välj lax eller tofu om du vill ha din bowl vegetarisk.
Här är receptet

Visste du att ...

Omega-3 även finns i linfrön, linfröolja, valnötter och gröna bladväxter.