Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Festlig middag på 30 minuter Bild: Johanna Åkerberg Kassel

Festmiddag på 30 minuter!

Jessica Frej om att laga middag på det man hittar i skåpen

Du behöver inte ägna timmar åt den där middagen som du ska bjuda dina vänner på. Nej, det behöver faktiskt inte ta mer än trettio minuter att slänga ihop en riktigt lyxig middag. Kokboksförfattaren Jessica Frej tipsar om hur.

Publicerad 2017-03-24 | Senast ändrad 2017-09-14 | Erika Sjöö

Jessica Frej är aktuell författare till kokboken "Fest på 30 minuter" (Bonnier Fakta) som tipsar om enkla och lyxiga hemmamiddagar.

Vem är du?

– Jag är kock, kokboksförfattare och bloggare på Amelia där jag också ansvarar för alla matrecept. Jag älskar att laga mat och har alltid älskat att äta god mat. När jag var tio år bestämde jag mig för att jag skulle bli tv-kock. Att laga mat för mig är lika naturligt som att sova. Jag behöver laga mat för att må bra!

Vad lagar du helst?

– Mat som går snabbt att laga och som är väldigt god, mat som kräver en liten insats i tid och ansträngning och som ger stor utdelning. Sist jag lagade middag bankade jag ur en kycklingfilé väldigt tunt, kryddade den med örter och serverade den med en sallad på fetaost och paprika. Den middagen tog 8 minuter att göra i ordning. Jag skiljer inte så mycket mellan vardag och fest. Allt jag äter ska vara jättegott. Jag tror att god mat är det viktigaste för att vi ska må bra.

Fotograf: Johanna Åkerberg Kassel

Hur fick du idén till din nya bok ”Fest på 30 minuter”?

– Jag tror att många har en uppfattning om att allt måste vara tipp topp för att man ska kunna bjuda hem någon, både vad gäller hemmet och att maten ska vara avancerad. Det behöver den inte vara. Bjud hem folk oftare, bjud på mat som går snabbt att tillaga och ha kul! Strunta i att det är lite dammigt i hörnen. Ingen blir ledsen av att få en middagsbjudning.

Vad bjöd du på senast du hade vänner över på middag?

– Jag hade inte haft tid att handla så jag lagade på det jag hittade i skåpen. En halloumisallad med citrondressing, grillade paprikor på burk och konserverade kronärtskockor till förrätt. Till varmrätt blev det pasta med en mustig tomatsås, örter och parmesan. Och till dessert så blev det glass som fanns i frysen och choklad. Supergott, enkelt och roligt att kunna trolla fram en middag till sex personer utan att gå till affären.

Citronkyckling ur Fest på 30 minuter

6 portioner

Du behöver:

750 g kycklingfiléer, gärna svensk ekologisk kyckling
salt och svartpeppar
50 g smör att steka i saft och finrivet skal från
3 citroner
2 hönsbuljongtärningar
6 dl crème fraiche (3 burkar)
3 dl vatten
3 msk ljus soja
3 msk honung, gärna en extra blommig sort
1 msk majsstärkelse
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk basilika
450 g färsk pasta, tagliatelle
100 g blandad färdigsköljd sallad

Gör så här:

1. Sätt på pastavattnet.
2. Dela kycklingen på längden i tre delar. Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingen i rikligt med smör så att den får en fin gyllene färg, välj en stekpanna med höga kanter så att det får plats med sås.
3. Vispa ihop citronskal (bara det gula, spara saften), smulade hönsbuljongtärningar, crème fraiche, vatten, soja, honung och majsstärkelse i en skål och häll sedan blandningen över kycklingen i pannan. Låt det koka ihop i cirka 10 minuter.
4. Under tiden, finhacka persiljan, lägg salladen på ett fat och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att tajma det så att gästerna redan sitter till bords när pastan är klar, pastan blir inte god om den får ligga och vänta i durkslaget.
5. Tillsätt pressad citron i såsen. Låt det bli varmt och smaka av. Såsen ska ha en tydlig citronsmak, men om du tycker att det är för syrligt, smaka av med lite mer honung och salt.
6. Plocka upp kycklingen, blanda pastan med såsen och lägg sedan kycklingen ovanpå och strö över persilja och basilika.

Förbered: Du kan förbereda kycklingen fram till innan du har i pressad citron och färska örter. Förvara i kylskåp och värm sedan på spisen nästa dag, tillsätt pressad citron och färska örter mot slutet.

 

Omslag till Fest på 30 minuter. Utgiven på Bonnier Fakta. Foto: Johanna Åkerberg Kassel.

 

 

Fakta om Jessica Frej

Ålder: 27.
Bor: Nacka. Håller just nu på att bygga om sin tvåa så att den lilla kokvrån försvinner och istället blir vardagsrummet till ett jättekök som rymmer 18 gäster.
Gör: Kock, kokboksförfattare, matskribent och bloggare på Amelia. Medverkar i Nyhetsmorgon Söndag där hon lagar mat. Har tidigare gett ut 4 bakböcker med glutenfria recept tillsammans med med Maria Blohm. Aktuell med boken ”Fest på 30 minuter” utgiven på Bonnier Fakta.
Instagram: @jessicafrej