Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Broccolipaj Bild: Arla Köket

Bjud på mat som går att laga i förväg

Slipp feststressen

En timme kvar till gästerna kommer och du står fortfarande i köket och lagar mat. Känner du igen stressen? Här är förslag på rätter du kan laga dagar i förväg och bara plocka fram när ni satt er till bords.

Publicerad 2017-04-19 | Vardagspuls

Hör du till dem som älskar att ordna middagar men känner dig något stressad när det väl är dags. Som med mycket annat i livet handlar en stressfri bjudning om vikten av bra planering. Det finns massor av rätter och efterrätter som går att laga dagar i förväg.

– Precis som olika slags pajer är lasagne jättebra mat att laga i förväg, Där kan man också ta ut svängarna och bjuda på en festligare lasagne än den traditionella, till exempel med skaldjur eller en vegetarisk variant. Sedan är det bara att värma och servera med en grönsallad när gästerna kommer, säger Henrietta Anefalk, kock i Arlas provkök.

Kyl snabbt ner

Henrietta tipsar också om långkok som är perfekt mat att laga i förväg och blir bara godare ju längre smakerna får stå till sig. Men betonar att det är viktigt att all kokt mat, om den ska serveras senare, bör kylas ner så fort som möjligt efter att den kokat klart. Helst inom fyra timmar. Det är för att bakterietillväxten inte ska sätta igång.

– Ställ ut på balkongen eller i ett vattenbad för snabbare nedkylning, tipsar Arlakocken.
När det handlar om efterrätter tycker hon att hemmagjord glass (kan göras upp till en vecka innan), olika slags parfait och pannacotta lämpar sig extra bra som efterrätter som kan lagas i förväg.

Crème Ninon med myntaröra

En god och vacker soppa gjord på gröna ärter. Går att laga dagar i förväg och blir bara godare av att stå till sig lite. Servera den tillsammans med en myntaröra som även den blir godare efter någon dag i kylen. När gästerna kommit är det bara att värma soppan, hälla upp i skålar och dekorera med lite kryddgrönt. Passar både som varmrätt och i mindre skålar som förrätt.

Broccolipaj med purjolök

En paj är alltid ett säkert kort om man inte har tid att laga mat samma dag som gästerna kommer. Servera tillsammans med en grönsallad. Vill du göra den lite matigare så dekorera med lite kallskuret eller tunna skivor med rökt lax.

 Boeuf Bourguignon

Den här mustiga köttgrytan blir bara godare ju längre den får stå och dra. Passar därför perfekt att laga en eller två dagar innan och lägga svalt så att grytan får dra till sig av alla goda smaker. Tänk bara på att det är viktigt att långkok kyls ner efter att det kokat klart om du ska servera dagen därpå.

Enkel potatissallad med kallskuret

Potatissallad är både gott och enkelt att göra dagen innan. Kall potatis har dessutom visat sig vara nyttig att äta. När gästerna sen kommer kan du servera potatissalladen med kallskuret eller rökt lax. Kan det bli enklare?

Jordgubbssallad med mynta och basilika

Den här efterrätten är inte bara superfräsch och god, den är också hälsosam. Du gör den kvällen innan ställer i kylen och dekorerar med några basilika- och myntakvistar strax innan servering. Tänk på att den här efterrätten kan bli lite vattnig om du gör den alltför långt innan. Funkar inte det tidsmässigt så välj istället glass eller pannacotta som kan göras flera dagar i förväg.